Hopp til innhald

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Helse og sjukdomChevronRight
  4. FordøyingaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fordøyinga

For at cellene i kroppen skal kunne nyttiggjere seg næringsstoffa i maten, må han først fordøyast. Med fordøyinga meiner vi den kjemiske nedbrytinga, frå vi et maten, til han blir teken opp i blodet.

Mat på et fat med et glas juice og en yougurt ved siden av. Foto.

Brotne ned til mindre molekyl

I maten finst dei energigivande næringsstoffa som store molekyl. Dei kan ikkje takast opp av cellene utan at dei først blir brotne ned til mindre molekyl.

Alle karbohydrata må spaltast til monosakkarid, proteina må spaltast til aminosyrer og feitt til feittsyrer og glyserol.
Den kjemiske nedbrytinga går føre seg ved hjelp av fordøyingsvæsker som inneheld enzym.

Opptak

Næringsstoffa blir så absorberte i tarmen og førte over i blodet eller lymfa. Med blodet blir næringsstoffa frakta etter behov til alle cellene i kroppen.

Fordøyingssystemet

Fordøyingssystemet består av fordøyingskanalen, kjertlane som lagar fordøyingsvæskene, og levra.

Hos vaksne er fordøyingskanalen 5–7 meter lang. Fordøyingskanalen startar alt i munnhola og består i grove trekk av munnhola, svelget og matrøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tjukktarmen og endetarmen. Dei første 25 cm av tynntarmen kallar vi ofte tolvfingertarmen.

Læringsressursar

Fordøyinga

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyinga

  • SubjectMaterialFagstoff

    Obstipasjon

  • SubjectMaterialFagstoff

    Artige fakta om fordøyelse

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Fordøyingsorgana

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter