Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Råvarer, tillaging og produksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Råvarer, tillaging og produksjon

Å foredle råvarene på ein god måte er viktig både for å framheve smaken, auke haldbarheita og jobbe på ein berekraftig god måte. Best mogleg tillaging og produksjon i alle ledd er viktig for god økonomi i bedrifta du skal jobbe i.

Ulike sunne matvarer. Foto.

Emne

Råvarer, tillaging og produksjon

  • Grønsaker

    Grønsaker er ein viktig del av kosthaldet vårt. Dei gir oss mange gode smakar og næringsstoff, og dei blir nytta i dei fleste retter.

  • Frukt og bær

    Frukt og bær blir ofte etne som mellommåltid, eller som dessert. Dei har mange bruksområde og kan smake søtt, surt eller bittert.

  • Ein riktig samansett rett må innehalde hovudråvare, grønsaksgarnityr, saus og metningsgarnityr. I Noreg er potet det mest nytta metningsgarnityret.

  • Kjøt

    Noreg har lange tradisjonar med å slakte og tilarbeide kjøt frå råvare til produkt. Av kjøt får vi fleire viktige næringsstoff som kroppen treng.

  • Fjørfe

    Under nemninga fjørfe finn vi kalkun og kylling, som blir rekna for å vere dei sunnaste kjøtsortane våre.

  • Fisk

    Fisk er nøytralt på smak og kan derfor nyttast i mange retter med ulikt tilbehøyr, og til alle måltid i løpet av dagen.

  • Noreg er kjent for å ha friske og gode gode skal- og blautdyr, og vi har kanskje dei beste råvarene i verda.

  • Egg

    I emnet om egg får du kjennskap til næringsinnhaldet i egg, aktuelle tillagingsmetodar og eigenskapar i matlaginga.

  • I emnet om mjølk tek vi for oss mjølka frå råvare til produkt, kva mjølka betyr for helsa og dei ulike produkta ein framstiller frå mjølk.

  • Korn og mjøl

    Korn blir dyrka over heile verda og er ei viktig næringskjelde. I Noreg dyrkar vi mest kveite, bygg, havre og rug.

  • Dessertar

    Desserten si oppgåve er å runde av måltidet og setje prikken over i-en. Etter ein salt middag smakar det ofte godt med noko søtt eller syrleg.

  • Krydder, urter og andre smaksstoff tilfører maten vår smak og konsistens.

  • Feittstoff finst i mange variantar. Margarin, olje og smør har ulike bruksområde og ulikt næringsinnhald.

  • Ei god kraft er utgangspunktet for ei god suppe eller ein god saus. Supper kan vere forrett eller hovudrett. Ein saus kan heve kvaliteten på ein rett.