Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthald og helseChevronRight
  4. Ikke-energigivende næringsstofferChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Ikke-energigivende næringsstoffer

Ikke-energigivende næringsstoffer er en samlebetegnelse på næringsstoffer som ikke gir oss energi, men som likevel er livsnødvendige for oss. Vitaminer, mineraler og sporstoffer, samt vann tilhører denne gruppen.

Ulike matvarer spredd på et bord. Foto.

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vitaminer deles inn i vannløselige og fettløselige.

Mineralstoffer omfatter uorganiske stoffer som kroppen trenger i store mengder, for eksempel kalsium og fosfat, og stoffer som trengs i små mengder, for eksempel jern, selen og sink. De siste kalles ofte sporstoffer (mikromineraler) fordi de trengs i meget små mengder (spormengder).

I dette emnet vil du blant annet du få kunnskap om hvorfor de ulike næringsstoffene er så viktig for oss, hvilke matvarer du finner dem i, og hvordan du best mulig kan ta vare på dem under tilberedning.

Læringsressursar

Ikke-energigivende næringsstoffer