Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og helseChevronRight
  4. Mat og kulturChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Mat og kultur

Ulike kulturer representert. Kollasj.
Kultur (kollasje)

Matskikker er et resultat av kultur og tradisjoner, og av hvilke råvarer man har hatt tilgang på der man har vokst opp. Matkulturen i et samfunn er i stadig endring.Vi påvirker andre og blir påvirket selv. Vi spiser ikke det samme i dag som vi gjorde for 50 år siden.

Matkulturer og -vaner varierer mellom forskjellige samfunn, nasjoner og deler av verden. I noen kulturer står religion veldig sterkt, og de ulike religionene har også regler for hva som er lov å spise og til dels også hvordan maten skal tilberedes.

Norge er et flerkulturelt land, og det er viktig at vi som skal lage og servere mat og drikke, har mye kunnskap om både vår egen og andres matkultur. Matkultur er viktig for egen identitet, og i dette emnet kommer du til å få kunnskap om flere ulike matkulturer, som du bør kunne i din framtidige jobb som fagarbeider.

Emner

Mat og kultur

  • Norsk mattradisjon

    I Noreg har vi ein relativt kort sesong. Vi har derfor ein tradisjon på å ta vare på maten, slik at han kunne oppbevarast gjennom heile vinteren.