1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. HygieneChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Hygiene

Som yrkesutøver i restaurant- og matfagbransjen må du hele tiden ha fokus på hygiene. Din kunnskap om hygiene og dine holdninger, kan være av stor betydning for dine kollegaers og dine kunders helse.

Kutting av blomkål. Foto.

Vi kan skille mellom ulike former for hygiene, men felles for dem alle er at vi kjemper mot mikroorganismene. Vi ønsker ikke at de skadelige mikroorganismene skal ødelegge maten vår, eller gjøre oss eller andre syke.

Viste du at bakterier ikke vokser og formerer seg hvis de ikke har de rette livsbetingelsene? Hvordan kan du lage en hinderløype for bakterier? Har du hørt om internkontroll og Haccp? Alt dette, og det du trenger av grunnleggende kunnskap om hygiene får kunnskap om i dette emnet.

Emner

Hygiene

 • Hygiene

  Det er nødvendig å ha både god personleg hygiene og god kjøkkenhygiene, for å unngå at bakteriar og andre mikroorganismar blømer opp.

 • Bakteriar og mikroorganismar

  Mikroorganismar er små levande organismar. Somme kan gjere oss sjuke, medan andre blir tilsette i eit produkt for å skape eit særpreg.

 • Trygg mat

  Trygg mat er mat som ikkje inneheld helse- og miljøskadelege stoff. Internkontroll er bedrifta sine eigne rutinar for å sikre trygg mat.

 • HACCP

  Når du jobbar med mat, er det viktig at du har kontroll på alle farar og truslar som kan oppstå. HACCP er eit system som kan hjelpe deg med det.