1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
  4. KjøtChevronRight
  5. Kjøtt og tillagingChevronRight
  6. Kva er det som skjer med kjøtet under tillaging?ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kva er det som skjer med kjøtet under tillaging?

Når ein varmar opp kjøt, skjer det ei rekkje endringar i kjøtet. Det er nødvendig for deg å ha kunnskap om dette, slik at du kan lage eit produkt som kundane eller gjestene dine blir nøgde med.

Kokk som legg opp mat på ein tallerken. Foto.

Kva er det eigentleg som skjer når du lagar til kjøt?

  • Kjøtet endrar farge.
  • Kjøtproteinet stivnar (koagulerer) ved om lag 70 °C, og kjøtet blir fastare.
  • Kjøtsaft pressar seg ut og noko av feittet smeltar, dermed "krympar" kjøtet.
  • Bindevevet i kjøtet blir løyst opp, og det blir lettare å tyggje.
  • Det dannar seg nye aromatiske stoff, og kjøtet blir meir smakfullt.

Eit steiketermometer er kjekt å bruke, slik at du får akkurat rett kjernetemperatur på produktet.

Læringsressursar

Kjøtt og tillaging

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter