Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Råvarer

For å lage god mat kreves det råvarer med riktig kvalitet. Dette krever at fagarbeider må kunne tilberede, og bruke de ulike råvarene. Det er viktig å vurdere kvalitet, ta vare på næringsinnhold, egenskaper og smak på maten.

Servitør- og kokkeelever. Foto.

Råvareutvalget i Norge er variert og innholdsrikt. Før i tiden var man helt avhengig av å bruke råvarene når de var på topp i de forskjellige sesongene. Nå har vi stor import av ferske råvarer året rundt, og vi tenker ikke lenger så mye på hva som hører til hvilken sesong. Likevel er det ikke tvil om at råvarene smaker aller best og mest når det er sesong, og da er de kortreiste og rimelige.

I dette emnet vil du opparbeide deg kunnskap, som du trenger behandle råvarene slik at du kan lage trygg, næringsrik og god mat.

Emner

Råvarer

  • Ost

    I dette emnet får du kunnskap om ulike ostetypar og framstilling, oppbevaring av ost, næringsinnhald og tips til korleis du legg opp osten på fat.

  • Mjølk og meieriprodukt

    I emnet om mjølk tek vi for oss mjølka frå råvare til produkt, kva mjølka betyr for helsa og dei ulike produkta ein framstiller frå mjølk.

  • Egg

    I emnet om egg får du kjennskap til næringsinnhaldet i egg, aktuelle tillagingsmetodar og eigenskapar i matlaginga.

  • Kjøt

    Noreg har lange tradisjonar med å slakte og tilarbeide kjøt frå råvare til produkt. Av kjøt får vi fleire viktige næringsstoff som kroppen treng.

  • Fjørfe

    Under nemninga fjørfe finn vi kalkun og kylling, som blir rekna for å vere dei sunnaste kjøtsortane våre.

  • Grønsaker, frukt og bær

    Grønsaker, frukt og bær har mange bruksområde, og vi nyttar dei både varme og kalde til alle måltid. Dei gir oss òg ein vesentleg helseeffekt.

  • Fisk

    Fisk er nøytralt på smak og kan derfor nyttast i mange retter med ulikt tilbehøyr, og til alle måltid i løpet av dagen.

  • Skaldyr og blautdyr

    Noreg er kjent for å ha friske og gode gode skal- og blautdyr, og vi har kanskje dei beste råvarene i verda.

  • Korn og mjøl

    Korn blir dyrka over heile verda og er ei viktig næringskjelde. I Noreg dyrkar vi mest kveite, bygg, havre og rug.

  • Poteter

    Poteta er ei høveleg råvare som kan nyttast til det meste, og ho er framleis det mest populære mettingsgarnityret i Skandinavia.

  • Pasta

    Pasta er ein mjølbasert deig som ein koker eller dampar i vatn. Han er enkel å lage til og kan variere i farge, smak og konsistens.

  • Ris

    I dette emnet vil du lære om ris og dei mest brukte tilllagingsmetodane, næringsinnhald og råd om forbruk.

  • Fett og fettstoffer

    I dette emnet vil du få god kjennskap til de ulike fetttypene og hva de best egner seg til i matlagingen.

  • Krydder og smaksstoffer

    Krydder og smaksstoffer brukes for å forsterke råvarenes smak, konservering og konsistens.

Læringsressursar

Råvarer