Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Råvarer

For å lage god mat må ein ha råvarer av riktig kvalitet. Fagarbeidaren må også kunne lage til og bruke dei ulike råvarene. Det er viktig å vurdere kvalitet, ta vare på næringsinnhald, eigenskapar og smak på maten.

Servitør- og kokkeelevar. Foto.

Råvareutvalet i Noreg er variert og innhaldsrikt. Før i tida var ein heilt avhengig av å bruke råvarene når dei var på topp i dei forskjellige sesongane. No har vi stor import av ferske råvarer året rundt, og vi tenkjer ikkje lenger så mykje på kva som høyrer til kva sesong. Likevel er det ikkje tvil om at råvarene smakar aller best og mest når det er sesong, og då er dei kortreiste og rimelege.

I dette emnet vil du opparbeide deg kunnskap du treng for å handsame råvarene slik at du kan lage trygg, næringsrik og god mat.

Emner

Råvarer

  • Ost

    I dette emnet får du kunnskap om ulike ostetypar og framstilling, oppbevaring av ost, næringsinnhald og tips til korleis du legg opp osten på fat.

  • I emnet om mjølk tek vi for oss mjølka frå råvare til produkt, kva mjølka betyr for helsa og dei ulike produkta ein framstiller frå mjølk.

  • Egg

    I emnet om egg får du kjennskap til næringsinnhaldet i egg, aktuelle tillagingsmetodar og eigenskapar i matlaginga.

  • Kjøt

    Noreg har lange tradisjonar med å slakte og tilarbeide kjøt frå råvare til produkt. Av kjøt får vi fleire viktige næringsstoff som kroppen treng.

  • Fjørfe

    Under nemninga fjørfe finn vi kalkun og kylling, som blir rekna for å vere dei sunnaste kjøtsortane våre.

  • Grønsaker, frukt og bær har mange bruksområde, og vi nyttar dei både varme og kalde til alle måltid. Dei gir oss òg ein vesentleg helseeffekt.

  • Fisk

    Fisk er nøytralt på smak og kan derfor nyttast i mange retter med ulikt tilbehøyr, og til alle måltid i løpet av dagen.

  • Noreg er kjent for å ha friske og gode gode skal- og blautdyr, og vi har kanskje dei beste råvarene i verda.

  • Korn og mjøl

    Korn blir dyrka over heile verda og er ei viktig næringskjelde. I Noreg dyrkar vi mest kveite, bygg, havre og rug.

  • Poteter

    Poteta er ei høveleg råvare som kan nyttast til det meste, og ho er framleis det mest populære mettingsgarnityret i Skandinavia.

  • Pasta

    Pasta er ein mjølbasert deig som ein koker eller dampar i vatn. Han er enkel å lage til og kan variere i farge, smak og konsistens.

  • Ris

    I dette emnet vil du lære om ris og dei mest brukte tilllagingsmetodane, næringsinnhald og råd om forbruk.

  • I dette emnet vil du få god kjennskap til de ulike fetttypene og hva de best egner seg til i matlagingen.

  • Krydder og smaksstoffer brukes for å forsterke råvarenes smak, konservering og konsistens.

Læringsressursar

Råvarer