Hopp til innhald

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. ServitørChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Servitør

Servitørfaget er eit internasjonalt fag. Faget er utviklar seg stadig, ved at det blir etablert nye serveringsstader med fleirkulturelle trekk og trendar. Ein god servitør er restauranten sitt ansikt utetter, og det er viktig at du er omgjengeleg, flink til å kommunisere og initiativrik.

Ein kvinneleg servitør held ein meny framfor eit bord. Foto.

Fakta

Yrkesnemning:

Servitør med fagbrev

Utdanning

Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kokk- og servitørfag
Vg3 Servitørfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

Eventuell vidareutdanning:

Fagskule, generell studiekompetanse, høgskule, universitet

Servitør tar imot bestilling. Foto.
Det å vere omgjengeleg er ein fordel i servitøryrket.

Kva gjer ein servitør?

Ein servitør må kunne om lag like mykje om mat, drikke og produksjon som kokken. Jobben din er mellom anna å formidle informasjon om mat og drikke til gjestene, for å sikre at dei får ei god oppleving. Du skal òg vere i stand til å arrangere og gjennomføre ulike typar arrangement i lokale der ein arrangerer selskap, bankettar, kurs og konferansar.

Sentrale arbeidsoppgåver:

  • kommunisere med gjestene og yte god service slik at gjestene får innfridd forventningane sine
  • presentere, anbefale og servere mat og drikke på ein fagleg korrekt måte
  • lage til varme og kalde drikker, både alkoholfrie og alkoholhaldige
  • rydde og dekke opp i serveringslokale til ulike anledningar

Kvar kan eg jobbe?

Ein servitør kan jobbe på serveringsstader som restaurantar, hotell, pubar, barar, cruisebåtar og nattklubbar, kaféar og i selskapslokale. Du kan jobbe både i Noreg og i utlandet.

Yrket er prega av internasjonalisering, og du må kunne møte menneske med andre språk og kulturomgrep på ein måte som varetek kundane sine ønskje om gode opplevingar.

Ein dugande servitør:

  • er blid og vennleg
  • likar å arbeide med og for menneske
  • viser omsorg
  • viser interesse og er glad i jobben sin
  • har som mål å gi gjesten ei god oppleving
  • har gode fagkunnskapar
  • kan kommunisere godt med kollegaer
  • kan kunsten å selje – veit kva som er lønnsamt, kva som gir forteneste
  • er hygienisk og har god produksjonshygiene

Meir informasjon finn du på:

Les meir om fagbrev for servitørar på vilbli.no.

Les meir om servitørfaget på utdanning.no.