Hopp til innhald

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Stråling og radioaktivitetChevronRight
  4. Bruk av ioniserende strålingChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Bruk av ioniserende stråling

Ioniserende stråling kan brukes til mye forskjellig. Det kan være behandling av sykdommer, i industriproduksjon og til sterilisering av krydder og medisinsk utstyr.

Fargerike krydder i trekasser. Foto.
Krydder blir bestrålt med gammastråling for å drepe sykdomsorganismer. Gammastråling sendes gjennom hele sekker med krydder, og steriliserer alt innholdet i sekken. I Norge er det ikke tillatt å bestråle andre typer matvarer.

Ioniserende stråling er både farlig og nyttig

Ioniserende stråling er både fascinerende og litt skremmende på en gang. Denne usynlige energien kan skade oss, men samtidig kan den redde liv og være til hjelp og nytte i hverdagen.

Hvis vi tar nødvendige forholdsregler når vi har med ioniserende stråling å gjøre, så kan vi få mye glede av den. I noen tilfeller er den kanskje helt uunnværlig også.

Du skal bli bedre kjent med måter vi kan bruke energien i den ioniserende strålinga på. I tillegg skal vi se på hvordan vi kan måle strålinga, hvordan vi utsettes for den i dagliglivet og hvilke forholdsregler vi kan ta for å bli utsatt for minst mulig av stråling.

Læringsressursar

Bruk av ioniserende stråling

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?