Fargeendring ved eksponering for eit stoff nyttes til påvising av protein og glukose. Graden av fargeendring seir noko om kor stor konsentrasjonen av stoffa er.
Formål
Lære korleis vi lett kan påvise protein og glukose i matvarer.
Innleiing
Uristix har to farga felt på kvar testpinne. Desse felta endrar farge dersom dei kjem i kontakt med stoffa det blir testa for. Det eine feltet skifter farge ved påvising av glukose, mens det andre feltet skifter farge ved påvising av protein.
Utstyr
Uristix (testpinnar til å påvise glukose og protein i urin), ca. 1 dl mjølk eller annan proteinhaldig drikk, 1 dl juice eller annan glukosehaldig drikk
Framgangsmåte
- Dypp ein Uristix testpinne i mjølk i om lag eit halvt sekund.
- Vent i eit halvt til eitt minutt og samanlikn så fargen på fargefelta på testpinnen med tilsvarande fargefelt på Uristix' fargekode på emballasjen. Les av resultatet.
- Dypp ein Uristix testpinne i juice i eit halvt sekund.
- Vent i eit halvt til eitt minutt og samanlikn så fargen på fargefelta på testpinnen med tilsvarande fargefelt på Uristix' fargekode på emballasjen. Les av resultatet.
Læringsressursar
Næringsstoff får kroppen til å fungere
Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
Fagstoff
Karbohydrat gir energi
KjernestoffMonosakkarid – enkle karbohydrat
KjernestoffDisakkarid – to monosakkarid saman
KjernestoffPolysakkarid – lange glukosekjeder
KjernestoffFeitt – energi og isolasjon
KjernestoffProtein byggjer opp og halder ved like
KjernestoffVitamin – viktige stoff i små mengder
KjernestoffSamandrag – Næringsstoff
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Høyr deg sjølv - Næringsstoff
KjernestoffØvingsoppgåver - Næringsstoff
KjernestoffInteraktivt oppgåvesett om næringsstoff
KjernestoffForsøk: Påvising av monosakkarid
KjernestoffForsøk: Påvising av stivelse og protein
Kjernestoff- Tilleggsstoff
Forsøk: Påvising av glukose og protein i drikkeDu er her
Tilleggsstoff