Hvor mange biter blir det, og hvordan bør jeg kutte opp frukten?
- 1 kg appelsiner = 32–40 båter med skall
- 1 kg kiwi = 40 båter med skall
- 1kg banan = 28 biter (hver banan i 2–3 deler med skall)
- 1 kg druer = 100 stk., hele
- 1 kg epler = 64 båter uten kjerne
- 1 kg melon = 30–35 trekantbiter med skall
- 1 kg honningmelon = 35 trekantbiter med skall
- 1 ananas (ca. 1 kg) = 30 biter uten skall eller trekantbiter med skall
Annen frukt:
- Mango – i båter med skall eller som terninger uten skall og med cocktailpinne
- Pasjonsfrukt – del i to
- Jordbær – hele
- Stjernefrukt – i skiver
- Physalis – hele
- Litchi – med skallet på (spises uten skall og stein)
- Ferske dadler – hele
- Ferske fiken – del i to
- Papaya – i båter med skall eller som terninger uten skall og med cocktailpinne
Tips:
Kutter du opp epler? Prøv en epledeler, den tar bort kjernen og deler eplet i båter. Når du kutter opp epler eller pærer, kan du legge dem i litt sitronvann, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den litt stivere kjernen i midten. Fersk ananas kan virke mageregulerende og er derfor ypperlig som dessert etter en tung middag.
Slik kutter du opp mango: Steinen er flat, så du skal skjære på hver side av den slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.
Når du kutter opp en melon med steiner, bør du dele den i to og fjerne steinene med en skje før du skjærer den opp.
Vasket og revet lime- eller sitronskall er deilig over oppskåret frukt, i fruktsalat eller i en varm dessertwok.
Til barna kan du også dandere figurer av frukt på en tallerken. Hva med å lage et fruktspyd av den oppkuttede frukten? Delikat, dekorativt og godt.
Skjær frukt og grønnsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot og agurk) i tynne skiver, og klipp skivene slik at de ligner på fisker, krokodiller eller haier. Ha fiskene i en "akvariebolle" med kaldt vann. Fest en fiskekrok av ståltråd i enden av et snøre, og la barna prøve fiskelykken. Disse fiskene kan spises rå! Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.