Kraft er en vannaktig væske med smak fra de råvarene den er kokt på.
Inndeling av krafter
- lys kraft
- brun kraft
- spesielle krafter
En kraft består av:
- bein
- grønnsaker («de fire store»)
- vann
- salt
- bouquet garni (krydderkvast)
Framgangsmåte for koking av kraft
- Oppkuttede bein vaskes.
- Kok opp beina fra kaldt vann som er tilsatt salt.
- Kraften skummes godt når den begynner å koke.
- Grovkuttede renvaskede grønnsaker («de fire store») has i kraften sammen med bouquet garni.
- La blandingen småkoke. Sil kraften når den er ferdigkokt.
NB! Til brun kraft brunes beina godt etter at de er vasket.
- De fire store: gulrot, sellerirot, purreløk og løk.
- Bouquet garni: en krydderbukett som består av persillestilker, laurbærblad, timian, purreløk og sellerigrønt, pakket i gas
Relatert innhold
CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019