Hopp til innhald

Fagstoff

Jamna supper og klare supper

Det er to hovudgrupper av supper: Jamna supper og klare supper.
bilde av en Sterk og syrlig buljong
Opne bilete i eit nytt vindauge

Jamna supper

  • brune supper
  • kremsupper
  • nasjonale supper
  • veloutésupper
  • purésupper
Jevnede supper
Opne bilete i eit nytt vindauge
Purésupper
Opne bilete i eit nytt vindauge

Klare supper

  • buljong
  • klara buljong
  • klare, jamna supper

Buljong

Buljong blir kokt som kraft, men i tillegg til bein bruker vi òg kjøt.

Buljong
Opne bilete i eit nytt vindauge
Framgangsmåte klara buljong (consommé)

Bland saman oppkutta grønsaker, eggekvite og klarekjøt i ein kjele. Ha i kald kraft og bouquet garni. Set kjelen på varm plate og varm opp væska til ho begynner å koke. NB! Rør i blandinga heile tida til «klaringa» flyt opp. Då må du ikkje røre lenger. Lat buljongen småkoke i cirka 2 timar. Lat buljongen kvile cirka 15 minutt. Sil så forsiktig gjennom eit klede og degraisser eventuelt buljongen. Smak til og tilset garnityr.

  • Klarekjøt: grovmalt skankekjøt fra storfe
  • Consommé: klara buljong med grovmale kjøtt og eggekvite
  • Degraissere: å skumme feittet av kraft, supper, sausar og liknande

Suppegarnityr

  • bakverk
  • egg
  • gryn
  • grønsaker
  • kjøt
  • pasta
  • suppebollar
Suppegarnityr
Opne bilete i eit nytt vindauge

Relatert innhald

Kraft er ei vassaktig væske med smak frå dei råvarene ho er kokt på.

Jamning blir brukt for å gjere supper og sausar tjukkare. Delt i varme- og kalde jevninger.

CC BY-NC-SASkrive av Ketil Lyngvær.
Sist fagleg oppdatert 17.06.2019

Læringsressursar

Kraft, jamning, saus og suppe