Hopp til innhald
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Spesielle krafter

Sjy er kraft som vi har igjen i steikjeskuffa etter at vi har steikt ei steik. Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opphavlege mengda. Glace er ein vidare reduksjon.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
bilde av stekesjy som øses over en hjortefilet

Steikesjy

Spesielle krafter

  • sjy (jus)
  • redusert kraft
    • fumet
    • glace

Sjy

Sjy er kraft (cellesaft) som vi har igjen i steikjeskuffa etter at vi har steikt ei steik (kjøtt). Sjyen har ein sterk og konsentrert smak som er eit godt grunnlag for tillaging av sjysaus eller ein brun saus til det kjøttet han kjem frå.

Fumet

Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opphavlege mengda for å få ein kraftigare smak.

Glace

Glace er ein vidare reduksjon slik at krafta får ein sirupsaktig konsistens og kan brukast til smaksforsterkar i brune sausar.

Glace (kjøttekstrakt)

Glace (kjøtekstrakt)

Sist oppdatert 17.06.2019
Tekst: Ketil Lyngvær (CC BY-NC-SA)

Læringsressursar

Kraft, jamning, saus og suppe