Filmen handlar om kvifor vi kan bli sjuke av mat, korleis mat kan bli bederva, og korleis vi kan unngå dette.
Skriv ein kort definisjon av desse omgrepa:
- mikroorganismar
- smittekjelde
- vekstvilkår
- næring
- lett bederva
- matforgifting
- matinfeksjon
- kryssforureining
- grovkjøkken
Spørsmål
- Kva skjer dersom mat står i romtemperatur over lengre tid? Forklar.
- Kva meiner vi med ordet smittekjelde? Forklar.
- Kva er meint med vekstvilkåra for bakteriar? Forklar.
- Kva er forskjellen på matinfeksjon og matforgifting?
- Kva oppgåve har Mattilsynet?
- Kva er kryssforureining?
- Nokre bruker utstyr med fargekodar. Kvifor?
- Korleis blir systemet med reine og ureine soner organisert?
Praktisk oppgåve
Ta to små fiskestykke og pakk dei i plast. Legg det eine på kjøkkenbenken og det andre på kjøling. Sjekk begge fiskestykka etter eit døgn. Bruk sansane, og beskriv begge fiskestykka.
CC BY-NC-NDRettshavar: Snöball Film AS
Sist fagleg oppdatert 20.02.2018