Begrep

Skate

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Med andre ord

Latin: Rajidae spp.
Engelsk: Skate
Fransk: Raie
Tysk: Rochen

 

Størrelse

Opp til 90 centimeter og 17 kilo

 

Levealder

Inntil 20 år

En skate på havets bunn. Foto.  Skate tilhører Rajidae-familien. Den føder levende unger, og noen av artene er blant de største fiskene vi finner i havet.

Skate er en bruskfisk (som hai) i Rajidae-familien, og den vanligste arten i Norge er kloskaten. De kjennetegnes av den flate kroppen og de store brystfinnene, eller vingene. I motsetning til andre flate fisker, sitter gjelleåpningen og munnen på undersiden. Skaten lever på dypt vann langs hele norskekysten, men kommer gjerne på grunnere vann nattestid. Kloskaten kommer til kystnære områder for å gyte om våren. De mørke rektangulære eggkapslene med lange horn i hvert av hjørnene skylles ofte opp på strendene langs kysten.

Anvendelse

Den spiselige delen er vingene. De blir skåret av og lagt ut for salg. Skinnet blir også ofte fjernet. Skate er en av de fiskene som tjener på å ligge et par–tre dager i kjøleskap. Den har ganske sterk lukt, og denne forsvinner etter noen dager i kjøleskap. Stek skatevingene raskt på sterk varme med sitronpepper og litt salt.

Fisket

I Norge fiskes det skate bare i liten utstrekning. 

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Skate er spesielt rik på:

Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Se Matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.