Fagstoff

Ballonger ved ASC

Publisert: 08.02.2011, Oppdatert: 04.03.2017
Ballong for ozonobservasjoner

Ballonger er den andre viktige bæreplattformen for vitenskapelige instrumenter som sendes opp av Andøya Space Center. Den første vitenskapelige ballongen sluppet fra Andøya gikk til værs i september 1962, en uke før den første raketten ble skutt opp fra samme sted.

 

ASC slipper også en rekke meteorologiske ballonger fra Andøya hvert år. Disse ballongene måler temperatur og fuktighet i tillegg til posisjonsmåling ved hjelp av GPS. Ballongdata brukes først og fremst for å få en nøyaktig vindprofil opp til ca. 25 kilometers høyde i forbindelse med rakettoppskytninger. Operasjonsledelsen trenger disse vindmålingene for å avgjøre om det er trygt å skyte raketten og som inndata til systemet som regner ut rakettbanen på forhånd. En slik meteorologisk ballong er fylt med helium og er omtrent en meter i diameter ved slipp. NAROM bruker også slike ballonger i forbindelse med kurs for å undervise om den nedre atmosfæren.

 Ballong i sirkumpolar bane
Kunstner: Trond Abrahamsen
Opphavsmann: Andøya Space Center
Fra Longyearbyen på Svalbard slipper ASC større vitenskapelige ballonger. Disse kan flyte i en høyde på 30 til 40 kilometer i over en måned sammenhengende. Vindene i stratosfæren vil gjøre at ballongen kan kretse rundt nordpolen. De største av disse ballongene er gigantiske og får et volum på opp mot en million kubikkmeter, noe som tilsvarer en diameter på nærmere 200 meter. Slike ballonger kan løfte nyttelaster på over 2,5 tonn.
Relatert innhald