Video

Enzymer

Publisert: 15.06.2010, Oppdatert: 08.03.2011

Etter innspill fra en av våre brukere er teksten til denne videoen endret, men lydsporet er ennå ikke oppdatert

Fordøyelsen starter i munnen der vi fysisk bryter ned maten med tungen og tennene, og enzymer i spyttet starter nedbrytningen av karbohydrater. Matpartiklene passerer så ned til magesekken der de fordøyes ytterligere av magesekkens sure safter. Etter som maten forlater magesekken og kommer over i tynntarmen, blir flere fordøyelsesvæsker tilsatt. Disse væskene inneholder enzymer som hjelper til i nedbrytningen av føden.

Eksempelvis skiller bukspyttkjertelen ut tre enzymer til tynntarmen: amylase, protease og lipase. Disse enzymene produseres også i tarmveggen. Hver av disse enzymene har bestemte bindingssteder kalt reseptorer som hjelper til å binde de riktige næringsstoffene til enzymet.

Amylase for eksempel, bryter ned karbohydrater som stivelse, som finnes i poteter og pasta. Proteaser hjelper kroppen med å bryte ned protein i maten slik som kjøtt, til bittesmå byggestener som så kan brukes til å bygge og vedlikeholde kroppens vev. Og lipaser hjelper kroppen med å bryte ned fett og oljer.

Vi mottar også viktige enzymer fra maten vi spiser, men vær klar over at enzymer er proteiner som vil kunne brytes ned i magesekken før de begynner å virke. Noen tar enzymtilskudd, først og fremst ved sviktende bukspyttkjertel.

Gammel tekst

Fordøyelsen starter i munnen, der vi fysisk bryter ned maten med tungen og tennene. Matpartiklene passerer så ned til magesekken, der de fordøyes ytterligere av magesekkens sure safter. Etter som maten forlater magesekken og kommer over i tynntarmen, blir flere fordøyelsesvæsker tilsatt. Disse væskene inneholder enzymer som hjelper til i nedbrytningen av føden.

Eksempelvis skiller bukspyttkjertelen ut tre enzymer til tynntarmen: amylase, protease og lipase. Disse enzymene produseres også i tarmveggen. Hver av disse enzymene har bestemte bindingssteder, kalt reseptorer, som hjelper til å binde de riktige næringsstoffene til enzymet.

Amylase, for eksempel, bryter ned karbohydrater, som stivelse, som finnes i poteter og pasta. Proteaser hjelper kroppen med å bryte ned protein i maten, slik som kjøtt, til bitte små byggestener som så kan brukes til å bygge og vedlikeholde kroppens vev. Og lipaser hjelper kroppen med å bryte ned fett og oljer.

Vi mottar også viktige enzymer fra maten vi spiser. Mange mennesker tror at moderne matlaging og matbearbeiding fjerner enzymer som naturlig inngår i maten. Man kan ta enzymtilskudd, men det er viktig å informere legen din om hvilke enzymtilskudd og vitaminer du tar.