Her skal vi sjå på kalde dessertar som charlotte, dessertkaker, fløyterand, fromasj, fruktdessert og gelé.
Charlotte
Dekk en form i bunnen og på sidene med for eksempel rullekakeskiver, kjeks, vafler eller makroner. Bakverket må skjæres og legges slik at formen blir dekket helt og det danner seg et pent mønster. Fyll formen med fromasj, pudding eller krem tilsatt gelatin. Charlotten kjøles ned og hvelves før servering.
Dessertkaker
Dessertkaker kan være svært mange ulike typer kaker, for eksempel bløtkake, napoleonskake, konfektkake, savarin og vannbakkels.
Fromasj
Fromasj består av egg, farin, fløte, gelatin og smaksstoffer.
- Legg gelatinen i kaldt vann.
- Pisk kremfløten nesten stiv.
- Pisk egg og farin til eggedosis.
- Smelt gelatinen og tilsett smaksstoffet i gelatinen.
- Når gelatinblandingen er litt varmere enn lunken, tilsettes den i eggedosisen mens du rører raskt.
- Bland kremen forsiktig inn.
- Fylles så i former og avkjøles.
Fruktdessert
Frisk eller posjert frukt serveres pent anrettet med garnityr.
Gelé
Gelé lages på basis av sukkerlake som blir smakt til med frukt eller bærsaft, likør eller vin. Blandingen klares med eggehvite og tilsettes gelatin.
Relatert innhald
CC BY-NC-SASkrive av Ketil Lyngvær.
Sist fagleg oppdatert 17.06.2019