Fagstoff

Skaldyr

Publisert: 19.11.2013, Oppdatert: 05.03.2017

kollasj med bilder av skalldyr, yambalaya, hummer, kreps, reker og krabbe

Oppdeling av hummer

Inndeling av skaldyr:

  • hummar
  • krabbe
  • kreps
  • langust
  • reker
  • sjøkreps

Hummar

Hummar må vere levande når vi kjøper han.

Avliving av hummar 

Metode I

Kok opp vatn og legg hummaren, med hovudet først, ned i det fosskokande vatnet. Hummaren blir drepen med ein gong. 

Metode II

Pakk hummaren i plast og legg han på fryserommet i 2 timar. Hummaren mister gradvis bevisstheita og døyr. Legg deretter hummaren i kokande vatn. 

Metode III

Legg hummaren på rist i ein fiskekjele. Slå kaldt vatn over og varm raskt opp til 35 °C. Då er hummaren bedøvd. Legg han så over i kokande vatn. 

Metode IV

Legg hummaren i kaldt saltvatn med 350 g salt per liter vatn. Etter 5–6 minutt er hummaren bedøvd og kan leggjast over i kokande vatn.

Koking av hummer 

Langust

Koking og oppdeling av langust

Langust skal kokast og behandlast som hummar.

Krabbe  Koking av krabbe  Rensing av krabbe

bilde av Kokt norsk kreps med krondill  

Kreps

Koking av kreps

Kok ein lake av:

  • 10 liter vatn
  • 400 g grovt salt
  • 2 buntar dill
  • 3 sukkerbitar

Legg krepsen levande i den kokande laken og trekk i 8–10 minutt. Avkjøl krafta raskt til 10 °C.

Reker

Reker blir selde både rå og kokte.

Rensing av reker  

bilde av en Terrin med sjøkreps og asparges  

Sjøkreps

Sjøkrepsen blir seld både levande og kokt.

Koking av sjøkreps

Legg sjøkreps i kokande vatn tilsett 40 g salt per liter og trekk i 4–10 minutt.

  

Relatert innhald