Fagstoff

Måtar å lage til poteter på

Publisert: 19.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017

Kollasj av ulike tillagingsmetodar for potet. Foto.1) Potetstuing med aure. 2) Omnsbakte poteter med rosmarin. 3) Hasselbackpoteter med parmesandryss. 4) Kokte poteter. 

Poteter er eit metningsgarnityr som har vore mykje brukt i Noreg til fisk- og kjøtrettar. Poteter eignar seg ikkje til å etast rå, dei må lagast til på ein eller annan måte. Her presenterer vi hovudmåtane å lage til poteter på, og går nærare inn på baking, damping og koking.

 

Variantar av bakte poteter

  • bakte poteter
  • fylte bakte poteter
  • hasselbackpoteter 

Bakt potet med graslauk. Foto.Bakt potet med graslauk  

Variantar av fylte bakte poteter

  • cendrepoteter
  • macairepoteter
  • surprisepoteter

Macairepoteter. Foto.Macairepoteter    

Bakte poteter

Poteter kan bakast i omnen på ca. 190 °C til dei er mjuke. Tida varierer etter storleik og potetsort.

Baking av potet. illustrasjon.      

 

Variantar av dampkokte poteter

  • dampkokte poteter
  • dampkokte poteter med skal
  • dampkokte persillepoteter

 

Persillepoteter. Foto.Dampkokte persillepoteter    

Dampkokte poteter

Poteter kan dampast i kjele med damprist, dampskap eller kombidampar.

Dampkoking av potet. Illustrasjon.  

Variantar av poteter kokt i buljong

  • buljongpoteter
  • olivenpoteter

Raspeball med røykt svineknoke og vossakorv. Foto.Raspeball med røykt svineknoke og vossakorv  

Variantar av poteter kokt i vatn

  • dillpoteter
  • kokte poteter
  • myntepoteter
  • persillepoteter
  • potetpuré
  • poteter på engelsk måte
  • raspeballer
  • stua poteter

Kokte poteter

Koking av poteter kan gjerast i vatn eller i buljong. Etter at potetene er ferdig kokt, slår vi av vatnet og set kjelen tilbake på plata utan lok for å dampe vekk mest mogleg væske.

Koking av poteter. Illustrasjon.  

Kokte poteter og tilhøyr til lutefisk. Foto.Kokte poteter og tilhøyr til lutefisk   

 

Oppgåver

Aktuelt stoff for

Relatert innhald