Poteter er eit metningsgarnityr som har vore mykje brukt i Noreg til fisk- og kjøtrettar. Poteter eignar seg ikkje til å etast rå, dei må lagast til på ein eller annan måte. Her presenterer vi hovudmåtane å lage til poteter på, og går nærare inn på baking, damping og koking.
Bakte poteter
Poteter kan bakast i omnen på ca. 190 °C til dei er mjuke. Tida varierer etter storleik og potetsort.
Variantar av bakte poteter
- bakte poteter
- fylte bakte poteter
- hasselbackpoteter
Variantar av fylte bakte poteter
- cendrepoteter
- macairepoteter
- surprisepoteter
Dampkokte poteter
Poteter kan dampast i kjele med damprist, dampskap eller kombidampar.
Variantar av dampkokte poteter
- dampkokte poteter
- dampkokte poteter med skal
- dampkokte persillepoteter
Kokte poteter
Koking av poteter kan gjerast i vatn eller i buljong. Etter at potetene er ferdig kokt, slår vi av vatnet og set kjelen tilbake på plata utan lok for å dampe vekk mest mogleg væske.
Variantar av poteter kokt i buljong
- buljongpoteter
- olivenpoteter
Variantar av poteter kokt i vatn
- dillpoteter
- kokte poteter
- myntepoteter
- persillepoteter
- potetpuré
- poteter på engelsk måte
- raspeballer
- stua poteter
Relatert innhald
CC BY-NC-SASkrive av Ketil Lyngvær.
Sist fagleg oppdatert 17.06.2019