Eggerøre
Pisk saman egg, fløyte, salt og eventuelt garnityr. Steik på svak varme mens du rører forsiktig. Eggerøra skal ha ein fuktig konsistens når ho er ferdig.
Eggtimbalar
Smør runde, høge porsjonsformer av aluminium godt. Ha i garnityret som skal serverast med i forma. Legg eitt egg i kvar form, og posjer det i vassbad i cirka 8 minutt. Kvelv egget ut av forma og legg det fint på fatet eventuelt med garnityr og saus.
Fritert egg
Bruk helst friske egg. Knus først egget forsiktig i ein kopp. Ha egget i frityren. Samle kviten rundt plomma med to tresleiver. Server eventuelt med garnityr og saus.
Kaldt hardkokt egg
Avkjøl kokte egg og reins dei for skal. Egga skal serverast kalde, anten med fyll eller med forskjellig garnityr alt etter kva oppskrifta krev.
Kokottegg
Smør låge porsjonsformer i porselen godt. Ha eitt egg i kvar form og posjer i vassbad i omn i cirka 4 minutt. Server egget med forskjellige garnityr og sausar etter kva oppskrifta krev.
Kokt egg
Legg egga i ei nettingkorg og set henne oppi kjelen når vatnet koker. Når koketida er slutt, ta opp korga og kjøl henne ned i kaldt vatn.
Blautkokt egg: 3–5 minutt
Hardkokt egg: 8–10 minutt
Molletegg
Kok egget i 6–7 minutt. Reins det for skal og varm det raskt opp igjen i varmt vatn med salt. Server egget med forskjellige garnityr og sausar etter kva oppskrifta krev.
Omelett
Omelett blir laga av egg, vatn (eller fløyte), smaksstoff og garnityr. Han blir vanlegvis steikt i porsjonsomelettar (à la carte). Omeletten skal steikjast i panne mens du rører frå botnen. Ved slutten av steikinga arbeider vi omeletten over til den eine sida av panna og formar han som ein halvmåne. Samtidig blir undersida steikt gyllen. Omeletten skal kvelvast på eit fat eller ein tallerken.
Omelettar blir delte inn i:
- omelett med frest garnityr blanda i massen
- omelett fylt med garnityr
- ferdigsteikt omelett som skal fyllast
- flat omelett
Omelett med frest garnityr blanda i massen
Garnityret skal fresast før ein har i omelettrøra.
Omelett fylt med garnityr
Legg garnityret i midten før du brettar omeletten saman til ein halvmåne.
Ferdigsteikt omelett som skal fyllast
Legg omeletten på eit fat eller ein tallerken og snitt han på baksida. Fyll han så med garnityr, til dømes soppstuing.
Flat omelett
Fres garnityr i steikjepanne. Hell så omelettrøra over, og steik ferdig på svak varme anten i panna eller i steikjeomn.
Posjert egg
Knus eit egg i ein kopp og legg det forsiktig oppi kokande posjeringsvatn (vatn, eddik og salt). Samle kviten rundt plomma med ein gaffel og posjer i cirka 2–3 minutt. Ta opp egget og legg det i kaldt vatn. Lag til egget og server det med forskjellige garnityr og sausar etter kva oppskrifta krev.
Speilegg
Egget bør vere friskt, og det skal steikjast i klara smør eller margarin i ei steikjepanne. Ikkje la feittet bli brunt, og ikkje steik på for sterk varme. Speilegget kan serverast med forskjellige garnityr etter kva oppskrifta krev.
Garnityr: tilbehøyret til ein rett
Posjere: å koke ved ein temperatur under 100 °C