Kor mange bitar blir det, og korleis bør eg kutte opp frukta?
- 1 kg appelsinar = 32–40 båtar med skal
- 1 kg kiwi = 40 båtar med skal
- 1 kg banan = 28 bitar (kvar banan i 2–3 delar med skal)
- 1 kg druer = 100 stk., heile
- 1 kg eple = 64 båtar utan kjerne
- 1 kg melon = 30–35 trekantbitar med skal
- 1 kg honningmelon = 35 trekantbitar med skal
- 1 ananas (ca. 1 kg) = 30 bitar utan skal eller trekantbitar med skal
Annen frukt:
- Mango – i båtar med skal eller som terningar utan skal og med cocktailpinne
- Pasjonsfrukt – del i to
- Jordbær – heile
- Stjernefrukt – i skiver
- Physalis – heile
- Litchi – med skalet på (blir ete utan skal og stein)
- Ferske dadlar – heile
- Ferske fikenar – del i to
- Papaya – i båtar med skal eller som terningar utan skal og med cocktailpinne
Tips:
Kuttar du opp eple? Prøv ein epledelar, han tek bort kjernen og deler eplet i båtar. Når du kuttar opp eple eller pærer, kan du leggje dei i litt sitronvatn, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
Når du deler opp ein ananas, skal du skjere bort den litt stivare kjernen i midten. Fersk ananas kan verke mageregulerande og er derfor ypparleg som dessert etter ein tung middag.
Slik kuttar du opp mango: Steinen er flat, så du skal skjere på kvar side av han slik at du får to halvdelar. Deretter rutar du opp fruktkjøttet i kvar halvdel og vrengjer skalet bakover.
Når du kuttar opp ein melon med steinar, bør du dele han i to og fjerne steinane med ei skei før du skjer han opp.
Vaska og rive lime- eller sitronskal er godt over oppskoren frukt, i fruktsalat eller i ein varm dessertwok.
Til barna kan du òg dandere figurar av frukt på ein tallerken. Kva med å lage eit fruktspyd av den oppkutta frukta? Delikat, dekorativt og godt.
Skjer frukt og grønsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot og agurk) i tynne skiver, og klipp skivene slik at dei liknar på fiskar, krokodillar eller haiar. Ha fiskane i ein "akvariebolle" med kaldt vatn. Fest ein fiskekrok av ståltråd i enden av eit snøre, og la barna prøve fiskelykka. Desse fiskane kan etast rå!