Hopp til innhald

Rosenkål

Rosenkål kjem opphavleg frå Belgia, frå området rundt Brussel, der han har vore dyrka sidan midten av 1700-talet. Mange land har Brussel i namnet på denne kålvarianten, og i Sverige blir han kalla for brysselkål.
Liten haug med rosenkål. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Rosenkål er ganske hardfør og eignar seg godt for dyrking i Noreg. Ein kan hausta han lenge etter at frosten har sett inn. Etter innhausting er han ikkje så lagringsdyktig som andre kåltypar, og derfor går mykje av produksjonen direkte til fryseindustrien. Rosenkål består av opptil 60 til 70 små hovud som heng på ein stengel. Han har ein særeigen, søt, nøtteaktig smak.

Kalkunbryst med rosenkål. Foto.
Ei skål med rosenkål bonne femme. Foto.

Bruksområde

Rosenkål blir nytta både rå og kokt. Rå kan han strimlast i salatar. Kokt, smørdampa eller steikt er han god til kjøt, vilt, kalkun og fisk. Rosenkålen blir kokt så vidt mør i lettsalta vatn i ca. 5 minutt.

Kvalitetskrav

Rosenkål skal ha tette, faste og jamstore hovud utan visne blad. Bladfargen skal vera jamn og friskt grøn. Snittflata skal vere rein utan misfarging eller mekaniske skadar.

Næringsinnhald

Rosenkål inneheld noko A- og mykje C-vitamin i tillegg til jern og kalium.

Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.

Mer om rosenkål:

Hugselappen

Norsk sesong :

August–januar

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea var. gemmifera
engelsk: brussels sprout
tysk: Rosenkohl
fransk: chou de Bruxelles

Lagring:

0–1 °C. Rosenkål er best å lagre kjølig så langt ned mot 0 °C som mogleg.

CC BY-SARettshavar: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist fagleg oppdatert 25.03.2020