Hjort
Storleiken varierer mykje: lengd frå 165 til 250 cm, pluss hale om lag 15 cm, skulderhøgd 120–150 cm, vekt 100–270 kg. Brunsttida er i første halvdelen av oktober, kalvinga er i mai eller i byrjinga av juni. Etter ein vel gjennomført brunstsesong kjem vinteren, og då samlar ofte hjortane seg i store grupper. Når den verste svolten er stilt på vårparten, løyser dei store gruppene seg opp, og hjorten går inn i sommargrupperingar.
Jakt
I Noreg har vi oppdrett av hjort, og der er det slakting gjennom heile året. Det er mest vanleg å jakta på hjorten, og sesongen varer frå 1. september til 23. desember i dei kommunane som har opna for jakt.
Bruk
Hjortekjøtet er smakfullt med litt søtleik. Det vert ofte brukt som steik, bresert, entrecotesteik, steikt indre- og ytrefilet, carpacchio, i gryter, røykt og grave. Hjortekjøtet er ettertrakta.
Næringsinnhald
Kjøt frå hjortedyr er ei god kjelde til protein, B-12, natrium, kalium, fosfor og sink. Sjå matvaretabellen for nærare opplysningar om næringsinnhald.