Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Krig og konflikterChevronRight
  5. Den kalde krigenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Den kalde krigen

Den kalde krigen var en flere tiår lang periode med et spenningsforhold mellom øst og vest, med Sovjetunionen og USA som supermakter på hver side. Dette spenningsforholdet startet etter avslutningen av andre verdenskrig og var til tider så spent, at man fryktet en ny verdenskrig.

Amerikanske tropper beveger seg gjennom gateblokkeriner i Seoul under Koreakrigen, 1950. Foto.
Amerikanske tropper i Seoul under Koreakrigen, 1950

Spenningsforholdet endte ikke i væpnet kamp, og det er derfor man kalte det for en kald krig. Dette til tross for en opprustning av våpen og soldater på begge sider og en situasjon hvor begge land etter hvert hadde atomvåpen. Vi hadde også det man kalte stedfortredende kriger i bl.a. Korea, Vietnam og Afghanistan. Da var situasjonen at motpartene enten forsynte sider i konflikten med våpen, støttet økonomisk eller til og med satte inn egne soldater i konfliktene.

Den kalde krigen var i all hovedsak en ideologisk konflikt, en kamp mellom to måter å leve på. Enkelt sett kan vi si det var en kamp mellom kapitalisme og kommunisme. Vi skal se nærmere på hva den ideologiske konflikten handlet om og på sentrale hendelser i løpet av den kalde krigen.

Læringsressurser

Den kalde krigen