Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Krig og konflikterChevronRight
  5. Første verdenskrig – krigen som forandret Europa for godtChevronRight
  6. Fakta: Forholdet Tyrkia - HellasChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Fakta: Forholdet Tyrkia - Hellas

Helt fram til våre dager har det vært stadige konflikter mellom Tyrkia og Hellas. Dette har sin bakgrunn i århundregammelt fiendskap mellom de to landene.

Soldater stormer opp fra en skyttergrav under den gresk-tyrkiske krigen i 1920. Foto.

Fra midten av 1600-tallet var Hellas underlagt det ottomanske riket, men oppnådde gjennom frihetskrigen 1821-29 selvstendighet. Under balkankrigene 1912-13 erobret Hellas større områder med gresktalende befolkning fra det ottomanske riket. Hellas gikk inn på Ententens side i 1917, og fikk nye landområder i Trakia og Smyrna. I 1920 førte grekerne en ekspansjonspolitikk for å få herredømme over områder i Lilleasia, der de vestallierte hadde lovet dem landområder etter oppløsningen av det ottomanske riket. Men de greske troppene ble drevet tilbake av tyrkerne under sin nye leder Kemal Atatyrk, og måtte ved freden i 1923 avstå alle områdene i Lilleasia og deler av Trakia.

I en omfattende utveksling av folkegrupper ble det skapt mye vondt blod. Over en million grekere måtte flykte fra Tyrkia, og store tyrkiske grupper forlate Hellas. Folkegrupper som hadde bodd i området i hundrevis av år ble tvunget til å flytte, på grunn av sin religiøse tilhørighet.

Læringsressurser

Første verdenskrig – krigen som forandret Europa for godt

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale