Hopp til innhold

  1. Home
  2. Markedsføring og ledelse 1ChevronRight
  3. Din jobb som markedsførerChevronRight
  4. Diplom-Is: HistorieChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Diplom-Is: Historie

Diplom-Is har en artig historie. Tenk at den første kontinuerlige iskremfryseren kom rundt 1930! Hva gjorde de med is før dette?

Bilde av unge kvinner som spiser is i strålende solskinn sommeren 1947.
Is har alltid vært en viktig del av sommersesongen. Her ser du unge kvinner spise is i strålende solskinn sommeren 1947.

Lang tradisjon i Norge

På slutten av 1920 dukket det opp flere iskremfabrikker i Norge. Alle de store byene hadde sine små iskremfabrikker, og Melkeforsyningen i Oslo stod for den største produksjonen. En mann ved navn A. Hardt kom med forslag til navnet Diplom-Is, og i 1930 kom den første Diplom-Is annonsen ut. Etter hvert fikk Norge sin første kontinuerlige iskremfryser, og Diplom-Is produserte Norges første ispinner. I 1931 hadde Oslo sin egen isbil. Direktør i Diplom-Is Odd Sjetne reiste i denne perioden både på studietur til USA, hvor iskremproduksjonen var langt fremme, og til Danmark, hvor eskimopiken Eskimonika ble født. Denne bildekarusellen viser noen historiske annonser for Diplom-Is fra 1930-tallet.

Under krigen lå iskremproduksjonen nede, men da krigen var over, ble Fellesmeieriet dannet, og dette var hovedanlegget i Oslo. Antallet isbiler steg kraftig i denne perioden, og varemerket Diplom-Is ble fristilt for alle medlemmer i Meierienes iskremforening, som hadde medlemmer i mange viktige områder i Norge. Nå fulgte en periode med stadig flere iskremprodusenter og modernisering av bransjen.

På slutten av 1980 ble Norsk Iskrem dannet, et felles selskap for alle iskremfabrikkene. Norsk Iskrem hadde ansvaret for merkevaren Diplom-Is. I 1991 prøvde svenskene å komme inn på det norske markedet med GB-is. Det ble en iskremkrig som Norge vant nettopp på grunn av de dype tradisjonene til norsk iskrem. Diplom-Is har de siste 10 årene startet produksjon av andre utenlandske is-merker, som Mövenpick, Nestlé og Ben & Jerry.

Bilde av reklamefigurene til GB Glace og Diplom-Is.
Du er nok for ung til å huske krigen mellom GB Glace og Diplom-Is. Den svenske iskremprodusenten GB Glace ønsket å ta deler av det norske iskremmarkedet tidlig på 1990-tallet, men mislyktes. Bildet viser reklamefigurene til GB Glace og Diplom-Is.

Læringsressurser

Din jobb som markedsfører

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs