Hopp til innhold

 1. Home
 2. Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2ChevronRight
 3. Grupper og kommunikasjonChevronRight
 4. Helse ChevronRight
 5. Syke barnChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Syke barn

Som fagarbeider i barnehage eller skole blir man vant til at barn ofte blir syke. Det er normalt og sunt for barn å møte vanlige smittestoffer og å få omgangssyke og bli forkjølet en gang imellom. Å pusse neser og høre på hosting er en del av hverdagen, spesielt høst og vinter.

Barn med omgangssyke. Foto.

Det typiske er at mange barn blir syke samtidig. Dette skjer fordi smitte overføres lett når så mange mennesker er sammen. Dessuten er barns immunforsvar ikke fullt utviklet, og de blir derfor lettere syke enn voksne.

Immunforsvaret utvikler seg

Det er nettopp i møte med alle smittestoffene, patogenene, at immunforsvaret utvikler seg. Å holde barna helt borte fra smittestoffer er derfor ikke så lurt. Dette kan du lese mer om på siden om kroppens forsvar.

Kan barnet gå i barnehagen eller på skolen?

Barns sykdom har mange konsekvenser:

 • Barn som er svært mye syke, kan bli satt tilbake i andre deler av den naturlige utviklingen, både fysisk og sosialt.
 • Det å bli smittet av en ny sykdom før man er frisk fra den forrige, kan føre til alvorlige sykdomstilstander.
 • Syke barn påvirker ansatte i barnehage og skole fordi de trenger mer omsorg og øker smittepresset på alle.
 • Foreldre og foresatte må være borte fra jobb når barn blir syke. Dette kan være problematisk hvis det skjer ofte.

Vanlige sykdommer som forkjølelse, influensa og omgangssyke kommer og går. Det kan være vanskelig å avgjøre om barna skal være hjemme eller gå i barnehagen eller på skolen når de er syke. Hovedregelen er at febersyke barn og barn med redusert allmenntilstand skal holdes hjemme.

På Norsk Helseinformatikk sine nettsider kan du lese mer om hva Folkehelseinstituttet anbefaler ved ulike sykdommer: Folkehelseinstituttet: Syke barn og barnehage

Barnesykdommer

Vannkopper er en typisk barnesykdom. Veldig mange får denne sykdommen som småbarn, og når én i barnehagen har fått den, kommer gjerne flere etter. Sykdommen skyldes et virus og er veldig smittsom. Andre barnesykdommer er for eksempel

 • kusma
 • meslinger
 • røde hunder
 • skarlagensfeber
 • tredagersfeber

Du kan søke på Internett og finne beskrivelser av hvordan de ulike barnesykdommene arter seg, hvilke symptomer som er vanlige, og hvordan man skal forholde seg mens barnet er sykt, og etterpå. Når barnet har hatt en barnesykdom, blir det immunt mot denne sykdommen og får den vanligvis ikke senere i livet.

Vaksinering

En annen måte å opppnå immunitet på er å vaksinere barnet. I Norge er det vanlig å vaksinere mot noen barnesykdommer. MMR-vaksinen beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Den gis første gang til barn når de er cirka 15 måneder, og andre gang når de er cirka 13 år. Når et barn er vaksinert, får det ikke sykdommen, og dette reduserer risikoen for komplikasjoner. Vaksinering mot barnesykdommer er imidlertid omdiskutert, og foreldre kan velge å ikke vaksinere barna sine.

Video om vaksiner

Utfordringer til deg

 1. Hvorfor er det viktig at barn blir utsatt for smittestoffer?
 2. Hvordan blir vi immune mot en sykdom? Arbeid to og to og øv dere på å forklare dette med egne ord.
 3. Forklar hvordan smitte spres. Lag en liste med tiltak som kan bryte smittekjeden når noen blir syke i en barnehage eller skole.
 4. Bruk Internett eller intervju en helsesøster om vaksinasjonsprogrammet for barn i Norge. Finn ut hvorfor samfunnet bruker ressurser på vaksinering.
 5. Til fordypning: Hva heter viruset som er årsak til meslinger? Hvorfor smitter det så lett?

Læringsressurser

Helse

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter