Hopp til innhold

 1. Home
 2. Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2ChevronRight
 3. Grupper og kommunikasjonChevronRight
 4. Helse ChevronRight
 5. Lommelegen: Slik måler du barnets temperatur ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Lommelegen: Slik måler du barnets temperatur

Har barnet fått feber? Det er lett å gjøre feil når du skal måle kroppstemperaturen.

Gutt har febertermometer i munn. Foto.

Feber er en tilstand der barnet har en kroppstemperatur på 38 grader eller mer. Den vanligste årsaken til feber er infeksjoner. Som regel er det snakk om virusinfeksjoner, men det kan også være en bakterieinfeksjon som må behandles med antibiotika.

Barn under fire år får ofte høy feber, 39,0–40,5 grader, selv ved ufarlige infeksjoner. Feber i seg selv er ikke farlig og sier som regel lite om hvor alvorlig sykt barnet er. Det er like viktig å vurdere barnets allmenntilstand: Hvis barnet er svært slapt, virker sløvt eller apatisk, har dårlig appetitt, drikker og tisser lite, eller har utslett, bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis feberen overstiger 40,5 grader. Når barn under tre måneder får feber, skal man imidlertid alltid oppsøke lege, fordi feber hos så små barn oftere kan være tegn på alvorlig sykdom.

Å måle kroppstemperaturen er vanskelig, og uriktige eller unøyaktige måleteknikker kan føre til at man måler for lav temperatur. Slik gjør du det:

Rektalmåling
Det beste stedet å måle på er i endetarmen: en såkalt rektalmåling. En rektalmåling gir et sikkert resultat, men metoden kan være ubehagelig for barnet. Man bruker et lite digitalt termometer (som du får kjøpt på apoteket), fører det inn i termometerbeskyttelsen og påfører litt vaselin på tuppen.

 • Legg barnet på ryggen og løft barnets ben i været.
 • Før spissen på termometeret 1–2 centimeter inn i endetarmen.
 • Les av temperaturen etter at målingen er ferdig (termometeret begynner å pipe).
Metoden anbefales spesielt for de minste barna
(under tre år).

Måling i øret
Å måle kroppstemperaturen ved hjelp av et øretermometer er den aller enkleste metoden. En øremåling går svært raskt og er lite ubehagelig for barnet, men den er mye mindre pålitelig enn en rektalmåling. Selve målingen foregår ved at apparatet sender infrarøde stråler inn gjennom øregangen og måler temperaturen på trommehinna. Øregangen til barnet er trang og kurvet, så her er noen enkle grep for å unngå å måle feil og for å få en bedre måling:

 • Dra barnets øre forsiktig opp- og bakover, slik at den ytterste delen av øregangen rettes ut.
 • Før termometerspissen godt inn i øreåpningen før du måler.
 • Mål flere ganger, gjerne i begge ørene, for å se om du får omtrent samme temperatur. Hvis måleresultatene varierer for mye, bør man måle temperaturen rektalt.


Et øretermometer viser omtrent 0,5 grader for lite, så man må legge en halv grad til måleresultatet. En målt temperatur på for eksempel 37,5 grader betyr altså at den faktiske kroppstemperaturen er ca 38,0 grader, noe som vil si at barnet har feber.

Øremålinger er også utsatt for andre feilkilder, og en av de viktigste kan være temperaturen i miljøet som målingen blir gjort i. Har barnet hatt øret mot en varm pute like før målingen, kan resultatet være for høyt, og hvis målingen blir gjort i et kaldt rom, eller hvis for eksempel barnet nettopp er kommet inn fra kulden, kan man måle for lav temperatur. Videre kan mye ørevoks føre til at målingene blir uriktige. Metoden er unøyaktig og bør ikke brukes hvis du tror at barnet kan ha ørebetennelse.

Måling i munnen
Kroppstemperaturen kan også måles i munnen, men heller ikke denne metoden er like sikker som en rektalmåling (se over). Metoden anbefales ikke for små barn, som er urolige og som kan finne på å bite i termometeret. Av hygieniske grunner bør man bruke termometerbeskyttelse.

 • Legg termoterspissen under barnets tunge, og sørg for at munnen er lukket mens man måler.
 • Les av temperaturen etter at målingen er ferdig (termometeret begynner å pipe).

På samme måte som når man måler temperaturen i øret, gir måling i munnen et resultat på cirka 0,5 grad for lite, så man må legge en halv grad til måleresultatet.

Måling i armhulen
Det er også mulig å måle temperaturen i armhulen. Dette er den minst pålitelige metoden, og det blir ikke anbefalt at man måler temperaturen på små barn på denne måten.

 • Legg termometerspissen godt inn i armhulen til barnet, og sørg for at barnet ikke strekker armen ut eller oppover.
 • Det vil ta noe lengre tid før målingen er ferdig og resultatet kan leses av.


Måling i armhulen kan vise opp til 1,0 grad for lite, slik at man må legge én grad til måleresultatet.

Gode feberråd
Hvis barnet ellers er i god form, er det ikke nødvendig å behandle feberen. Husk å gi barnet nok å drikke, og kontrollmål temperaturen med jevne mellomrom. Hold barnet under oppsikt, og se til det minst to ganger i løpet av natten for å forvisse deg om at barnet ikke blir dårligere. Det er også en fordel å ha det litt kjølig i rommet. Barnet skal ha lite klær og sengetøy, men selvfølgelig ikke så lite at det fryser.

Hvis du føler at barnet blir verre, eller hvis feberen har vart i over fire dager, bør du kontakte lege.

Hvis barnet har nedsatt allmenntilstand, uavhengig av hvor høy feber barnet har, og dersom barnet har feber på over 40,0 grader, bør man gi febernedsettende medisiner. Dette bør man også gjøre hvis barnet har hatt feberkramper tidligere. Paracetamol er førstevalget fordi det har lite bivirkninger, og barn i alle aldersgrupper (inkludert spedbarn) tolererer denne medisinen godt. Paracetamol kan gis i flytende form (mikstur), som stikkpiller eller som vanlige tabletter. Følg doseringsanvisningen på pakningen nøye.

(Kilde: Lommelegen.no av Anne Lindboe, barnelege)

Læringsressurser

Helse

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter