Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. RåvarerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Råvarer

For å lage god mat kreves det råvarer med riktig kvalitet. Dette krever at fagarbeider må kunne tilberede, og bruke de ulike råvarene. Det er viktig å vurdere kvalitet, ta vare på næringsinnhold, egenskaper og smak på maten.

Servitør- og kokkeelever. Foto.

Råvareutvalget i Norge er variert og innholdsrikt. Før i tiden var man helt avhengig av å bruke råvarene når de var på topp i de forskjellige sesongene. Nå har vi stor import av ferske råvarer året rundt, og vi tenker ikke lenger så mye på hva som hører til hvilken sesong. Likevel er det ikke tvil om at råvarene smaker aller best og mest når det er sesong, og da er de kortreiste og rimelige.

I dette emnet vil du opparbeide deg kunnskap, som du trenger behandle råvarene slik at du kan lage trygg, næringsrik og god mat.

Emner

Råvarer

  • Ost

    I dette emnet får du kunnskap om ulike ostetyper og fremstilling, oppbevaring av ost, næringsinnhold og tips til osteanretning.

  • I emnet om melk tar vi for oss melken fra råvare til produkt, melkens betydning for helsen og de ulike produktene som fremstilles fra melk.

  • Egg

    I emnet om egg vil du få kjennskap til eggets næringsinnhold, tilberedningsmetoder og egenskaper i matlagingen.

  • Kjøtt

    Norge har lange tradisjoner med slakting og bearbeiding av kjøtt fra råvare til produkt. Av kjøtt får vi flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

  • Fjærfe

    Under betegnelsen fjærfe finner vi kalkun og kylling, som regnes for å være de sunneste kjøttsortene våre.

  • Grønnsaker, frukt og bær har en bred anvendelse og benyttes både varme og kalde til alle måltider. De gir oss også en betydelig helseeffekt.

  • Fisk

    Fisk er nøytralt på smak og kan derfor brukes i mange retter med ulikt tilbehør, og til alle måltider i løpet av dagen.

  • Norge er kjent for å ha friske og gode gode skall- og bløtdyr, og vi har kanskje verdens beste råvarer.

  • Korn og mel

    Korn dyrkes over hele verden og er en viktig næringskilde. I Norge dyrkes det mest hvete, bygg, havre og rug.

  • Poteter

    Poteten er en anvendelig råvare som kan brukes til det meste, og den er fortsatt det mest populære metningsgarnityret i Skandinavia.

  • Pasta

    Pasta er en melbasert deig som kokes eller dampes i vann. Den er enkel å tilberede og har mange variasjoner i farge, smak og konsistens.

  • Ris

    I dette emnet vil du lære om ris og de mest brukte tilberedningsmetodene, næringsinnhold og råd om forbruk.

  • I dette emnet vil du få god kjennskap til de ulike fetttypene og hva de best egner seg til i matlagingen.

  • Krydder og smaksstoffer brukes for å forsterke råvarenes smak, konservering og konsistens.

Læringsressurser

Råvarer