Hopp til innhold

  1. Home
  2. ReiselivChevronRight
  3. Behov og ønskerChevronRight
  4. Gjester med spesielle ønskerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Gjester med spesielle ønsker

Undersøkelser av folks ferievaner viser at alder og livssituasjon påvirker valget av reisemål. Hva ønsker du deg av ferien? Og hva tror du eldre personer ønsker?

Eldre par med tandemsykkel studerer et kart. Foto.

Like barn leker best

Er du glad i småbarn? Liker du å omgås eldre mennesker? Hva med hunder på hotellet?

Undersøkelser av folks ferievaner viser at alder og livssituasjon påvirker valget av reisemål. Ungdom vil ha fest og moro. Barnefamilier søker steder som passer for barna. Eldre søker stillhet og ro.

Mange reisende som ikke selv er foreldre, vil gjerne ha egne barnesoner på fly, og de vil bo på barnefrie hoteller.

Ungdom

I 1972 etablerte Den Internasjonale jernbaneunionen (UIC) Interrail for å markere sitt 50-årsjubileum. Interrail gav unge mennesker en fantastisk mulighet til å reise billig med tog. Det var lenge en veldig populær måte å se verden på, men den er nå i stor grad blitt erstattet av flyreiser.

Backpackere (ryggsekkturister) ser de samme tingene som før, men de reiser i kortere perioder. Mange unge bruker penger på aktiviteter som surfekurs og safari underveis. Reiser «med mening» blir mer og mer populære, og frivillig arbeid i utviklingsland er i vinden som aldri før. Mange reiser for eksempel til Afrika og Asia for å jobbe på barnehjem eller med dyr.

På et nettsted leser vi: «Populære reisemål for ungdom og andre som føler seg ungdommelige, er for eksempel Rodos by, Agia Napa på Kypros, Palma Nova på Mallorca, Sunny Beach i Bulgaria, Alanya i Tyrkia, Playa del Inglés på Gran Canaria og Playa de las Americas på Tenerife. På alle disse stedene er det livlig uteliv.»

Barnefamilier

En familie med småbarn ønsker barneseng, barnestol ved spisebordet og hjelp til å varme opp barnemat. Familier med småbarn misliker ofte rom i etasjer høyt oppe og med balkong – de setter pris på å få et romslig rom for familien på bakkenivå.

På enkelte hoteller får barna en overraskelse ved innsjekking, en egen barnefilmkanal, lekekrok og frokost med morsom barnebuffet. Barnefamilier setter pris på informasjon om badeland eller andre lokale aktiviteter og attraksjoner for barn.

Seniorer

Mange seniorer reiser mye, de bruker stadig mer penger og kan være hjemmefra i flere måneder. En del pensjonister reiser til varmere strøk om vinteren.

Gjennom et langt liv har mange av besteforeldrene skaffet seg en del faste vaner. Ellers er de ikke en ensartet masse. Noen eldre er friske og oppegående, mens andre kan være litt skrøpelige og dårlige til beins. Noen har behov tilsvarende bevegelseshemmede. Mange er aktive og setter pris på trim og massasje og muligheter for spaserturer i natur eller rolige områder. Dagsturer til severdigheter i nærområdet kan være populært.

Hvilke krav og forventninger har eldre til et overnattingssted? Hva forventer de av et hotell som tilbyr langtidsferie?

Gjester med hund

Noen hoteller har forbud mot hunder, mens på andre hoteller er hunder velkomne. Hvis hotellet tillater hunder, er det en fordel å reservere spesielle rom for gjester med firbeinte venner. Man bør unngå rom med heldekkende tepper for gjester med hund, og dyr skal aldri plasseres i rom som er tilpasset allergikere.

Læringsressurser

Behov og ønsker

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter