Hopp til innhold

 1. Home
 2. SamfunnsfagChevronRight
 3. Individ, samfunn og kulturChevronRight
 4. Du i samfunnetChevronRight
 5. Normer for kjønn og seksualitetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Normer for kjønn og seksualitet

Normer om hvordan vi spiser, eller hvor langt fra hverandre vi står mens vi snakker, har ikke nødvendigvis særlig stor innvirkning på hvordan vi lever livene våre. Det har derimot normer som regulerer våre oppfatninger om og atferd i forhold til kjønn og seksualitet. Vi har for eksempel en masse regler for hva det vil si å være gutt, og hva det vil si å være jente, og om hvordan ei jente og en gutt skal se ut og oppføre seg.

Deltakere under Pride-paraden med t-skjorter med teksten: Some people are gay. Get over it. Foto.

Kjønnsnormer

Reglene for hvordan jenter og gutter skal være og se ut, finner vi overalt rundt oss – i filmer, blader, aviser, fjernsyn, reklame, leketøyskataloger, på omslaget av bøker, fra foreldre, skole og venner. Vi kan si at det finnes én regelramme for jenter og en annen for gutter. Innenfor gutterammen finnes det mandighet, og innenfor jenterammen finnes det kvinnelighet. De som befinner seg innenfor regelrammen, de som følger reglene, blir sett på som «de normale» i samfunnet. De som bryter med rammene, kan bli sett på som unormale. Den som bryter med reglene, kan få reaksjoner fra andre. For eksempel kan man få høre at man er ei «guttejente» eller en «femigutt». Men er det ikke litt urettferdig?

Normene i samfunnet er under stadig endring. Kjønnsnormene i Norge gikk igjennom en stor endring i løpet av 1900-tallet. Ved begynnelsen av århundret var det blant annet uhørt at kvinner skulle kunne gå med bukse, og det var bred enighet om at kvinnens plass var i hjemmet. I dag er det vanlig at både kvinner og menn er yrkesaktive, og det er blitt vanlig å mene at menn i like stor grad må ta hånd om husarbeidet og omsorgen for barn.

Heteronormen

En annen sterk og tydelig norm vi har i vårt samfunn, er heteronormen. Den går ut på at vi forventer at alle er heterofile til det motsatte er bevist. Når vi møter folk, eller ser folk på fjernsyn, går vi nesten automatisk ut fra at personen er heterofil og alltid blir forelsket i folk av motsatt kjønn. Det er ikke så rart. Når vi leser bøker eller ser filmer eller fjernsynsprogrammer, handler det veldig ofte om en kvinne og en mann som finner kjærligheten og gifter seg og får barn. Helt fra vi er bitte små, lærer de fleste at det «normale» er å være mann og kvinne i et forhold. Tenk på eventyrene! Det er alltid en vakker prinsesse og en tøff helt som blir kjærester til slutt. Her har du både kjønnsnormene og heteronormen i samspill. Ofte virker heteronormen sammen med normene for kjønn. Kjønnsuttrykkene som ses på som «kvinnelig» og «mandig», er egentlig uttrykk for den heteroseksuelle kvinnen og mannen.

De fleste som lever et heteroseksuelt liv, tenker sjelden på at samfunnet er styrt av en «heteronorm». De som bryter med normen, derimot, merker den godt. Fordi heteronormen gjør at man går ut fra at alle er heterofile, opplever personer med en annen seksuell orientering ofte at de må korrigere de andres oppfatning. Da får de som regel en eller annen form for reaksjon. Ei jente som forteller om sin nye kjæreste, kan bli møtt med spørsmål som «Hva driver han med?», og må presisere at kjæresten er ei jente. Heteroseksualiteten blir tatt for gitt, og det gjør at homoseksualitet framstår som mindre vanlig og tilgjengelig. Når man hele tiden må presisere sin seksuelle orientering, blir det tydelig at man ikke kommer inn under normen.

Normene begrenser

Normene som gjelder kjønn og seksualitet, sier noe om menneskesynet i vårt samfunn. Kjønnsnormene forteller oss hvordan vi ser på jenter og gutter, og ikke minst hvordan vi ser på dem som ikke uttrykker kjønn innenfor «jenterammen» og «gutterammen». Dette begrenser muligheten vi har til å være den vi vil. Hvordan hadde mennesker sett ut og oppført seg dersom vi ikke hadde disse normene? Hvordan hadde det vært hvis ingen måtte presisere hvilket kjønn de selv eller kjæresten har? Eller hvis alle måtte det? Tenk om det «normale» var å være seg selv, uansett hvordan man uttrykker eller identifiserer seg?

Læringsressurser

Du i samfunnet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Sosialiseringsarenaer

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Kultur og status

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Sosiale avvik

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Endringer i sosialisering – fra eventyr til digitale læremidler

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  eForelesning: Kjønnsroller i endring

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter