Hopp til innhold

  1. Home
  2. Teknologi- og industrifagChevronRight
  3. StyringsteknikkChevronRight
  4. KjemiChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kjemi

Hvorfor er det slik at man kan blande to stoffer, og så få dannet et helt nytt stoff? Kjemi er læren om stoffenes oppbygning, egenskaper og reaksjoner. Hvis du lærer deg å forstå grunnstoffenes periodiske system, er du godt på vei til å forstå mye av kjemifaget.

Ulike kjemikalier. Foto.

Kjemi er et område vi har kontakt med til daglig. Her kan du lære noen grunnbegreper, fundamentet for alt som har med kjemiske forbindelser og reaksjoner å gjøre.

Hva består stoffer av?

Så lenge menneskene har levd, har de sikkert stilt seg dette spørsmålet og forsøkt å finne svar på det. Oldtidens hellenere er kjent som store tenkere. De filosoferte ofte over hva materien består av, og kom så langt at de forstod at det måtte være et mindre antall stoffer som gjennom foreninger bygget seg opp til mer sammensatte stoffer. Det ble etter hvert vanlig å kalle disse byggesteinene elementer, eller grunnstoffer som vi kaller dem i dag.

En del av de stoffene vi ser hver dag, finner vi i naturen, og vi bruker dem nesten slik vi finner dem, for eksempel tre, vann, grus og stein. Noen stoffer lager vi på en enkel måte av råstoffer fra naturen, for eksempel metaller fra malmer, teglstein fra leire eller tretjære fra tre. Andre stoffer er laget på en innviklet måte av naturlige råstoffer, for eksempel medisiner og kunststoffer fra jordgass og olje.

Noen av stoffene kjenner du godt, fordi du har sett dem ofte og vet hva vi kaller dem. Du vet også at det finnes stoffer du ikke kan se, for eksempel luft, men slike stoffer kan vi ofte sanse på annen måte.

Selv om du kjenner navnene på mange stoffer, forstår du lett at det ikke er tilstrekkelig til å kunne si nøyaktig hva de er bygget opp av. Samler du noen steiner fra bakken, ser du at de er forskjellige. Du forstår at ordet stein ikke alltid betyr det samme.

Emner

Kjemi

  • Organisk kjemi

    Siden det finnes så mange typer organiske molekyler, deler vi dem inn i en rekke ulike grupper. Vi skal her se på noen få av disse gruppene.

  • Når du skal ta lappen må du lære deg mange nye ord, en hel drøss med symboler (skilter) og en rekke regler. I kjemien er det på samme måten.