Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og ernæringChevronRight
  4. MatvaregruppeneChevronRight
  5. Næringsstoffer fra ulike matvaregrupperChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Næringsstoffer fra ulike matvaregrupper

Matvarene i en gruppe har en del fellestrekk når det gjelder hvilke næringsstoffer de inneholder, og hvilken plass vi ønsker at de skal ha i kostholdet. Tabellen viser en oversikt over hvilke næringsstoffer som kommer fra de ulike matvaregruppene.

Kostsirkel. Foto.

Matvaregrupper

Næringsstoffer

Grønnsaker, frukt, bær og belgfrukter

Kostfiber, vitaminer, mineraler, lite fett

Poteter, pasta og ris

Brød og kornvarer

Kostfiber, energi, vitamin B, jern, vitaminer, mineraler, lite fett

Fisk

Protein, vitamin B12, selen, jod, flerumettet fett, vitamin D

Kjøtt og kjøttprodukter

Vitamin A og B, sink, selen, jern, mye energi

Melk og melkeprodukter

Kalsium, vitamin B2, protein

Smør, margarin og oljer

Fett, vitamin A og D, tilsatt vitamin D

Nøtter og mandler

Umettet fett, mye energi, vitamin E

Bli kjent med matvaregruppene (nasjonalforeningen.no)

I tillegg har vi sukker og søte produkter og salt. Dette er matvarer som vi bør spise minst mulig av.

Læringsressurser

Matvaregruppene