Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og ernæringChevronRight
  4. MatvaregruppeneChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Matvaregruppene

Matvarene deles inn i grupper etter som hvilke næringsstoffer de inneholder og type matvare det er. Som fagarbeider skal du kunne sette sammen og lage enkle måltider og vurdere energi- og næringsinnholdet i tråd med kostrådene fra helsemyndighetene.

Frukt, grønnsaker, fisk, kjøtt, egg, ost og kornprodukter på et bord. Foto.

Kostsirkelen kan brukes som utgangspunkt til å planlegge et kosthold ved å velge matvarer fra de ulike gruppene. Det er 7 matvaregrupper, og drikke hører inn under hver gruppe. Søtt og salt er ikke med i matvaregruppene.

  • korn og kornvarer, grønnsaker
  • frukt og bær, fjørfe
  • kjøtt og egg
  • fisk og skalldyr
  • melk og melkeprodukter
  • smør, margarin og annet spisefett, nøtter og frø

Som fagarbeider i helse- og oppvekstsektoren skal du ha gode kunnskaper om næringsstoffer, kostholdets betydning i ulike sammenhenger og mat som kan forebygge plager eller sykdom. Du skal også kunne foreslå god og næringsrik mat til de du har ansvar for i jobb.

Læringsressurser

Matvaregruppene