Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. Profesjonell yrkesutøvelseChevronRight
  4. Yrkene innen helse- og oppvekstfagChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Yrkene innen helse- og oppvekstfag

I helse- og oppveksttjenestene er det mange yrkesgrupper som til sammen har bred kompetanse. Etter Vg1 helse- og oppvekstfag kan du velge mellom ulike yrkesfag med læretid som fører fram til fagbrev, eller yrkesutdanninger der du søker om autorisasjon etter tre år på skole.

Hudpleier gir ansiktsbehandling. Foto.

Som elev på yrkesfag i videregående opplæring har du mange valgmuligheter etter det første skoleåret. Du kan velge ulike veier som fører fram til fagbrev eller autorisasjon, eller du kan ta påbygging til generell studiekompetanse dersom du ønsker å ta høyere utdanning.

Noen av utdanningene innen helse- og oppvekstfag består av tre år med opplæring i skole som fører fram til en autorisasjon innen faget. Andre utdanningsprogram består av to år i skole og deretter opplæring i bedrift. Etter endt læretid kan du ta en fagprøve, og når du har bestått denne, får du fagbrev.

For å kunne ta et så riktig valg som mulig må du vite litt om de enkelte yrkene innen helse- og oppvekstsektoren. På mange skoler vil du i faget yrkesfaglig fordypning få tilbud om praksis på ulike arbeidsplasser. Da kan du finne ut mer om hva yrkene innebærer og hva du vil jobbe med videre. Med en fagutdanning åpner det seg mange muligheter når det gjelder arbeidssted og arbeidsoppgaver.

Læringsressurser

Yrkene innen helse- og oppvekstfag