Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Tekst i kontekstChevronRight
  4. Romantikk og realismeChevronRight
  5. BeatlesChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Beatles

Beatles er en film om oppvekst, musikk, guttestreker, forelskelse og vennskap. Filmen, som bygger på Lars Saabye Christensens populære roman med samme navn, handler om de fire guttene Kim, Seb, Gunnar og Ola som er Beatles-fans i Oslo på 60-tallet.

Fimdetaljer

Regi: Peter Flinth

Manus: Axel Hellstenius

Produsent: Jørgen Storm Rosenberg

Skuespillere: Ole Nicolai Myrvold Jørgensen, Halvor Tangen Schultz, Håvard Jackwitz, Louis Williams, Peter Gantzler, Jonathan Chedeville, Susanne Boucher, Karoline Petronella Ulfsdatter Schau, Tomas Borg Henriksen

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Foto: Philippe Kress

Musikk: Magne Furuholmen

Produksjonsselskap: Storm Rosenberg AS

Om filmen

I regissør Peter Flinths Beatles blir vi med tilbake til Oslo på 60-tallet. På denne tiden skyter romteknologien fart, Vietnamkrigen bryter ut, og Berlinmuren bygges. Det britiske bandet The Beatles skyter også fart på stjernehimmelen og oppnår raskt en lidenskapelig tilhengerskare verden over, også i Norge. De fire bestevennene Kim, Seb, Gunnar og Ola er dedikerte Beatles-fans og liker å omtale seg selv som Paul, John, Ringo og George etter de originale band-medlemmene.

Filmen starter med lyden av Beatles-låta «She Loves You». Vi blir først introdusert for filmens rammefortelling gjennom Kim (Paul McCartney) som sitter i klasserommet og skal skrive stil om forbildet sitt. Mens vi hører Kims stilbesvarelse som en indre monolog, introduseres resten av karakterene fra vennegjengen. Dette skjer gjennom tilbakeblikk til det siste årets begivenheter, der vi blant annet blir med på badetur, sykkelturer i Oslos gater, familiemiddager, lytting til musikk på gutterommet, kinobesøk, flørting og forelskelser.

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen (1953) er en norsk forfatter som har skrevet en rekke romaner, noveller, dikt, skuespill og filmmanuskript. Hans første roman, Amatøren, ble utgitt i 1977. Gjennombruddet hans kom i 1984 med romanen Beatles. I 1988 kom boka Herman, om en ung gutt som får en sykdom som får håret til å falle av. Herman ble filmatisert i 1990.

Bandet The Beatles

The Beatles regnes som et av verdens mest suksessrike og populære band gjennom tidene. Bandet ble grunnlagt i Liverpool i 1960 og bestod av medlemmene Paul McCartney, John Lennon George Harrison og Ringo Starr.

Læringsressurser

Romantikk og realisme

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale