Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  4. Det nasjonale og det globaleChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Det nasjonale og det globale

Forholdet mellom kultur og kommunikasjon og spenningsfeltet mellom det nasjonale og det globale er stadig tema i mediene. Et eksempel på dette er striden om karikaturtegningene av Muhammed og ytringsfriheten og dens grenser.

Jente markerer sin støtte til ytringsfriheten etter terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Foto.
Jente markerer sin støtte til ytringsfriheten etter terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Karikaturtegningene

I 2005 publiserte den danske avisen Jyllandsposten 12 tegninger av profeten Muhammed. Redaktøren hadde neppe regnet med hva konsekvensene skulle bli. En av illustrasjonene viste en "morsom tegning" av en skjeggete mann med en bombe i turbanen. Sett fra dansk side den gang var det nok en uskyldig framstilling av at enkelte muslimer stod bak terroraksjoner slik som verden hadde sett i New York 11. september 2001 og i Madrid 11. mars 2004.

Da tegningene ble kjent i Midtøsten, ble det en kraftig reaksjon. Det ble skrevet om blasfemi, som ofte forstås som gudsbespottelse. Siden karikaturene også ble trykket i norske aviser, ble både norske og danske ambassader brent i Damaskus i Syria. Danske, norske og andre vestlige flagg ble brent i Gaza og andre steder. Flere redaktører og tegnere ble drapstruet. På dette klippet ser du hvor sterke reaksjonene var i muslimske land.

Muhammeddemonstrasjoner mot Danmark

Kulturell bakgrunn

Koranen har et forbud mot avbildning av guddommen. Dette omfatter ikke bare Allah, men også profeten Muhammed. Derfor har tegningene opprørt svært mange muslimer. Fra vestlig side ble det argumentert med at ytringsfriheten medfører at det går an å fleipe med de fleste ting, også religioner. I klippet ser du den norske redaktøren Vebjørn Selbekk, som valgte å trykke tegningene i sin kristne avis, i møte med en representant for Islamsk Råd og daværende Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per E. Kokkvold.

Kokkvold om ytringsfrihet

Kulturkollisjoner

Episoden er en god illustrasjon på det vi drøftet i KK1 om kommunikasjon. Selv om avsenderen kanskje ikke hadde ment å være støtende, ble det av enkelte mottakere oppfattet slik. Mottakeren oppfatter på sine egne premisser, noe avsenderen ofte glemmer.

Etter karikaturtegningene har vi hatt flere store konfrontasjoner mellom en vestlig kulturkrets med sin vektlegging av ytringsfrihet og en muslimsk kulturkrets som selv føler seg krenket om Profeten blir det. I september 2012 ble filmen "Innocence of Muslims" utgitt anonymt. Det kom seinere fram at det var en amerikaner med egyptisk kristen bakgrunn som stod bak. Filmen vakte lignende reaksjoner som de vi så etter karikaturtegningene.

Satiremagasinet Charlie Hebdo

I Frankrike representerer satire som sjanger en lang historie og sterk tradisjon. Charlie Hebdo er et satirisk magasin som har røtter tilbake til opprøret i Paris i 1968. Under ulike navn har magasinet eksistert siden 1970-tallet, og siden da har det harselert og gjort narr av makteliten, først og fremst ved hjelp av karikaturer. Magasinet har slått i alle retninger - presidenter, paver, alle slags ekstremister, jøder og palestinere, Gud og Jesus, Buddha - og Muhammed - har fått gjennomgå.

Mange ble skremt av reaksjonene da karikaturstriden brøt ut første gang i 2005, og det var få som valgte å trykke Jyllandpostens tegninger. Charlie Hebdo var ett av unntakene. De valgte å trykke alle de tolv tegningene. Ikke nok med det - de lagde også sine egne karikaturer. På forsiden figurerte en person som kunne ha mange likhetstrekk med Muhammed. Uttrykket i ansiktet var fortvilelse og i en snakkeboble stod det: "Det er hardt å bli elsket av idioter". I tilknytning til tegningen stod det også: "Muhammed fortviler over fundamentalister".

Etter dette ble magasinet anklaget for blasfemi av noen muslimske organisasjoner, og det hele endte i en rettssak i 2007. Magasinet ble frikjent, men har siden måttet leve med trusler. Den 7. januar 2015 gjorde terrorister alvor av truslene. 12 mennesker ble drept i et attentat - deriblant redaktøren og flere av bladets fremste tegnere.

Hva gjør vi med ytringsfriheten?

Med terroranslaget mot Charlie Hebdo har karikaturstriden blusset opp igjen, og det stilles spørsmål om man var for feig forrige gang, den gang Jyllandsposten, Charlie Hebdo og en liten norsk kristen avis ble ganske alene om å trykke tegningene. Det diskuteres også hva blasfemi innebærer og om ytringsfriheten skal ha noen grenser.

Læringsressurser

Det nasjonale og det globale