Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonssteoriChevronRight
  4. Hva er kontekst i en kommunikasjonssituasjon?ChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Hva er kontekst i en kommunikasjonssituasjon?

Et portrett får en annen betydning når du ser to personer på bildet, eller når du ser på det som befinner seg i bakgrunnen. Kanskje er de to kjærester, eller venner? Kanskje jobber de der, eller kanskje de skal på tur? Konteksten hjelper oss til å tolke bildet riktig.

To smilende tenåringsjenter bundet sammen med et skjerf. Foto.

Ordet kontekst kommer fra latin og betyr «sammenvevning», det å binde noe sammen. Konteksten er det som er rundt teksten, det som opptrer sammen med teksten, altså omgivelsene. Mange utsagn eller tekster vil være uforståelige om en ikke kjenner konteksten.

Konteksten kan endre seg

Slik er det også med tekster og språklige handlinger. Omgivelsene er viktige for å forstå hva som blir formidlet og hvordan det skal tolkes. Konteksten kan også fort endre seg og forandre fokuset for kommunikasjonen. To som går og prater ivrig sammen på et fortau, legger nesten ikke merke til omgivelsene inntil de møter en sperring. Plutselig blir sperringen en relevant del av konteksten, samtalen kan til og med få et annet fokus og et nytt forløp.

I denne fremstillingen har vi vært opptatt av at mennesker er forskjellige og bærer med seg sine særegne referanserammer, eller kulturfiltre. Den del av konteksten som gjøres relevant, behøver ikke være den samme for de to partene i en kommunikasjon.

Læringsressurser

Hva er kontekst i en kommunikasjonssituasjon?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?