Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. MedieproduksjonChevronRight
  4. LydproduksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Lydproduksjon

I dette emnet får du en innføring i ulike lydtyper, lydopptak, lydredigering, fortelleteknikk og stemmebruk. Du får også trening i å gjennomføre en kort radiosending.

Mikrofon og skjerm med digitale lydspor. Foto.

Vi omgir oss med lyd hvor vi enn er. Miljølyd er den naturlige lyden som finnes på et bestemt sted, enten der er trafikkstøy ute på gata eller knitring fra peisen på hytta. Effektlyd er enkeltlyder av kort varighet som brukes som en spesiell effekt i en lydproduksjon. Slike lyder blir ofte forsterket, slik at de høres ekstra tydelig. En annen type lyd som er vanlig å bruke i lydproduksjoner, er musikk.

Stemmen er likevel det viktigste instrument for alle som jobber med radio og podkast. Gjennom å variere stemmen kan du skape en følelse av intimitet, troverdighet, dramatikk eller partystemning.

Kvaliteten på et lydopptak er avhengig av at du bruker riktig utstyr til riktig formål. Av og til må du bruke en spesiell mikrofon for å få riktig lydkvalitet. Det finnes mange ulike redigeringsprogrammer for lyd. Her lærer du enkle funksjoner i gratisprogrammet Audacity.

Læringsressurser

Lydproduksjon

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter