Hopp til innhold

 1. Home
 2. Service og samferdsel Vg1 2019-20ChevronRight
 3. AdministrasjonChevronRight
 4. RekrutteringChevronRight
 5. KarriereplanleggingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Karriereplanlegging

Konkurransen om drømmejobbene blir stadig hardere. For å komme øverst på arbeidsgivernes ønskeliste er det viktig å presentere seg på en best mulig måte. Det er viktig å velge den utdanningen og erfaringen som blir mest etterspurt i framtiden. Vi skal ansettes i jobber som ikke fins, med teknologier som ikke er oppfunnet, og løse problemer vi ennå ikke vet at vil oppstå.

Kvinnelig student som dagdrømmer

Hjerte og hjerne

Den viktigste fasen i din egen karriereplanlegging er når du velger hvilken utdanning du vil ta. De aller fleste legger størst vekt på egne interesser og anlegg når de skal velge. Men mange velger også ut fra situasjonen i arbeidsmarkedet og for eksempel lønn, mulighet for videreutdanning, trygghet og sosial betydning.

Snakk med ekspertene

Karriereplanlegging dreier seg om å ta hensyn til krav, forventninger og utviklingstrekk i arbeidsmarkedet. For de fleste av oss er det å velge utdanning en viktig avgjørelse. Det kan derfor være lurt å snakke med erfarne mennesker – som rådgiver, lærer, arbeidsgiver eller foreldre – for å få mer kunnskap om framtidens etterspørsel etter ulike yrker.

Sosiale medier

Stadig flere bedrifter tar i bruk sosiale medier for å komme i kontakt med aktuelle kandidater. Nesten annen hver nordmann benytter nå sosiale medier til å orientere seg i jobbmarkedet eller søke nye jobber. Sosiale medier vil etter hvert overta som jobbsøkingskanal på bekostning av tradisjonelle stillingsannonser.

Tips til jobbjakt i sosiale medier

 • Vær profesjonell og tenk gjennom hvordan du ønsker å framstå.
 • Gi profilene dine en overhaling.
 • Bygg et godt nettverk.
 • Vær bevisst på hva du sier, liker og kommenterer.
 • Velg profilbilder med omhu. Bilder sier mer enn ord.
 • Ikke snakk negativt om arbeidsplassen din.
Sosiale medier

Det lille ekstra

Det kan være stor forskjell på jobbinnhold og utviklingsmuligheter hos ulike arbeidsgivere. Jo tidligere du har en plan om hvilken arbeidsgiver eller konkret jobb du ønsker, jo lettere er det å tilpasse utdanningen til de kravene arbeidsgiveren stiller. Kanskje bør du ha en spesiell type arbeidserfaring under utdanningen? Eller kanskje bør du ha et ekstra fremmedspråk? Om du tar kontakt med framtidige kollegaer eller arbeidsgivere tidlig, kan de ofte supplere informasjonen fra yrkesveiledere og utdanningsportaler. Kanskje kan du også få komme på besøk, hospitere eller prøve deg i en sommerjobb?

Noen råd fra en ekspert

Hva bør du så tenke på når du skal skrive jobbsøknad, eller når du blir innkalt til jobbintervju? I denne videoen får du gode råd om jobbsøking av Elizabeth Hartmann. Hun er daglig leder og strategisk rådgiver (PR-ekspert) i bedriften Siste Skrik Kommunikasjon.

Læringsressurser

Rekruttering

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?