Hopp til innhold

  1. Home
  2. Service og samferdsel Vg1 2019-20ChevronRight
  3. AdministrasjonChevronRight
  4. RekrutteringChevronRight
  5. Lukket rekrutteringChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Lukket rekruttering

Lukket rekruttering vil si at bedrifter søker etter kandidater uten å utlyse stillingen offentlig. Kanskje er de ute etter en helt spesiell person, kanskje vil de unngå publisitet om at de ansetter nye medarbeidere, eller kanskje er konkurransen om arbeidskraft så hard at de velger å kontakte aktuelle kandidater direkte.

Hodejegere

Hodejegere

En headhunter eller hodejeger er en person eller et bemanningsbyrå som har som oppgave å finne kanditater til ulike stillinger. Mange bedrifter engasjerer headhuntere til å finne folk for seg for å spare tid og kostnader, men det vanligste er at bedriftene gjør jobben selv.

Når kandidaten er kjent

Den mest typiske årsaken til at en bedrift rekrutterer direkte, er at man skal ha tak i en helt spesiell kompetanse som gjerne må hentes fra en konkurrent. IT-yrkene, ulike meglere og fotballtrenere er eksempler på yrkesgrupper som ofte opplever å bli kontaktet direkte av mulige nye arbeidsgivere.

Fordeler og ulemper

Fordelene med slik rekruttering kan være flere. Det går ofte kortere tid å få ansatt den nye personen, fordi bedriften slipper å bruke tid på å gå gjennom søknader og sortere aktuelle kandidater. Kostnadene kan derfor ofte bli lavere.

I enkelte tilfeller kan lukket rekruttering føre til høyere lønninger og dermed økte kostnader for bedriftene. Et slikt eksempel har vært konkurransen mellom offshoreindustrien og den landbaserte mekaniske industrien langs kysten. Her har mange lokale mekaniske bedrifter opplevd at de ikke har klart å matche lønnsnivået i oljeindustrien. Et annet eksempel kjenner vi fra toppfotballen, der en klubb har mulighet til å lokke nye spillere med høyere lønninger enn det andre klubber har økonomi til å tilby.

Nettverksrekruttering

En stor del av den lukkede rekrutteringen skjer gjennom bedriftenes egne faglige og sosiale nettverk. I praksis betyr det gjerne at en leder spør seg selv, eller sine kollegaer, om en kjenner til noen som kan egne seg godt for den ledige stillingen. Om du har lyst å være nettopp en slik kandidat, bør du lese om temaet karriereplanlegging.

Læringsressurser

Rekruttering

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?