Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
  3. Kommunikasjon og medieuttrykkChevronRight
  4. Analyse av medieuttrykkChevronRight
  5. Ringenes Herre: Ringens BrorskapChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Ringenes Herre: Ringens Brorskap

Filmen er basert på J. R. R. Tolkiens første roman (1954) i trilogien om Ringenes Herre. En eksistensiell kamp mellom det gode og det onde utspiller seg, og i stridens kjerne er en magisk ring.

Filmdetaljer

Sjanger: Action, Eventyr

Originaltittel: The Lord of the Rings: The fellowship of the ring

Regi: Peter Jackson

Forfatter: J. R. R. Tolkien

Produsent: Peter Jackson, Barrie M. Osborne, Tim Sanders

Skuespillere: Sean Astin, Sean Bean, Elijah Wood, Ian Holm, Orlando Bloom, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Andy Serkis, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Liv Tyler, Christopher Lee, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan

Manus: Philippa Boyens, Peter Jackson, Stephen Sinclair

Musikk: Howard Shore

Produksjonsselskap: New Line Cinema

Opprinnelse: New Zealand, USA

Om filmen

Filmen fører oss inn i en stor eventyr- og fantasiverden der vi møter folkeslaget hobbitene som lever fredelig i Hobsyssel, en del av verdenen Midgard. Bilbo er 111 år, en ikke uvanlig alder for en hobbit, og han fant for lenge siden en magisk ring inne i Tåkefjellene. Bilbo har alltid holdt ringen skjult, og han har brukt dens magiske kraft til å løse vanskelige oppgaver. Bare trollmannen Gandalv visste om ringen. På sine gamle dager, før Bilbo vil forlate Hobsyssel, overbeviser Gandalv Bilbo om at han bør overlate ringen til nevøen Frodo. Den onde trollmannen Sauron, ringens skaper og herskeren i det onde riket Mordor, merker at ringen er gjenoppdaget ved at han kan føle hver gang ringen blir plassert på en finger. Gandalv skjønner at ringen må ødelegges for at den skal miste Saurons kraft, slik at han ikke får herredømme over hele verden. Den eneste måten å ødelegge ringen på, er å kaste den i ilden i juvet ved Dommedagsfjellet i det onde Mordor.

Om forfatteren

John Ronald Reuel Tolkien (1892–1973) ble født i Sør-Afrika og arbeidet som professor i engelsk språk og litteratur ved Universitetet i Oxford fra 1915–59. Han elsket å fortelle eventyr for barn, og på 30-tallet skrev han selv eventyr om hobbiten Bilbo Lommelun. I 1937 ble eventyret utgitt som bok under tittelen Hobbiten. Boka ble en stor suksess. Dette var kimen til det som skulle utvikle seg til et bokverk i tre bind om Ringenes herre. Historien har mange detaljer, og er svært omfattende. Tolkien brukte 11 år på å skrive verket. I 1954 kom første bok (Ringenes herre: Ringens brorskap) og andre bok (To tårn) i trilogien. Den siste boka (Atter en konge) kom i 1955. Denne trilogien regnes som verdens mest solgte og leste roman.

Allegorier og symboler

En allegori er en billedlig framstilling av et fenomen eller et abstrakt begrep. I en allegori er en framstilling et symbol på noe annet eller en betydning på et høyere nivå. Historien om Ringenes herre kan deles inn i mindre fortellinger, for eksempel dannelsen av Ringens brorskap, veien til Kløvendal, kampene mellom brorskapet og den onde trollmannen Sauron med mer. Ved å nærlese hver fortelling, kan leseren tenke seg at personer og hendelser står for noe annet enn det som framstilles konkret i fortellingen. Det dannes en historie hos leseren som gir rom for tolkninger.

Læringsressurser

Analyse av medieuttrykk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale