Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. LydproduksjonChevronRight
 5. EqualizerenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Equalizeren

Med en equalizer, eller jevnstiller, endrer du frekvensområder i et lydopptak. Det er et nyttig verktøy når du skal redigere opptak av stemmer, for eksempel fjerne støy.

Ønsker du å forsterke eller redusere ulike frekvensområder i et lydopptak, kan du gjøre det med en equalizer (på norsk: jevnstiller). En equalizer (EQ) er altså en slags volumkontroll for ulike deler av frekvensspekteret.

Du kan ikke gjøre en diskantlyd om til en basslyd, eller en kvinnestemme om til en mannsstemme. Men du kan justere de lydene som er der, og hente fram egenarter i de lydene du bruker. Du kan også dempe uønskede elementer, som for eksempel støy.

Det fins ulike typer equalizere, men i denne sammenhengen bruker vi en paragrafisk EQ.

Ulike typer equalizere

 • shelving EQ
 • grafisk EQ
 • parametrisk EQ
 • paragrafisk EQ

Paragrafisk EQ

En paragrafisk EQ har punkter hvor du kan justere klangfargen. Punktene består i all hovedsak av tre kontroller eller parametre:

 • hvilket område du vil jobbe med
 • hvor mye du skal heve eller senke dette området
 • hvor bredt området skal være

Å rydde i et stemmeopptak

Skal du rydde opp i stemmopptak, kan du fjerne de dype frekvensene som ligger under og er dypere enn stemmens register. For å få til det aktiverer du et filter som heter low cut eller high pass – benevnelsen varierer mellom equalizere – og justerer kontrollene slik at du fjerner uønsket bass som ikke stammer fra stemmen.

Konsonanter som s, f, k og t tilhører et frekvensområde som ikke alle mikrofoner tar opp like tydelig. Dette kan du kompensere for ved å justere på EQ-en i diskanten.

Læringsressurser

Lydproduksjon

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs