Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. MedieproduksjonChevronRight
  4. LydproduksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Lydproduksjon

I dette emnet får du en innføring i ulike lydtyper, lydopptak, lydredigering, fortelleteknikk og stemmebruk. Du får også trening i å gjennomføre en kort radiosending med alt det innebærer, fra god stemmebruk til intervjuteknikk og utarbeiding av kjøreplan.

 Ung mann gjør etterarbeid på lyd i studio. Bilde.

Lyd og lydopptak

Vi omgir oss med lyd hvor vi enn er. Miljølyd er den naturlige lyden som finnes på et bestemt sted, enten der er trafikkstøy ute på gata eller knitring fra peisen på hytta. Den vanligste formen for lyd i radio og podkast er tale. En monolog er tale fra én person, for eksempel en nyhetsoppleser på radio. Dialog er den lyden som oppstår når to eller flere mennesker snakker sammen. Det er viktig å få så god kvalitet som mulig når man gjør opptak av dialog, slik at alle kan høre hva som blir sagt.

Effektlyd er enkeltlyder av kort varighet som brukes som en spesiell effekt i en lydproduksjon. Slike lyder blir ofte forsterket, slik at de høres ekstra tydelig. En annen type lyd som er vanlig å bruke i lydproduksjoner, er musikk.

Kvaliteten på et lydopptak er avhengig av at du bruker riktig utstyr til riktig formål. En lydopptaker har vanligvis en innebygget stereomikrofon, det vil si to mikrofoner plassert vinkelrett på hverandre. Men av og til må du bruke en spesiell mikrofon for å få riktig lydkvalitet. Da må du vite hvilke egenskaper ulike typer mikrofoner har.

Det går også an å ta opp lyd med mobiltelefon. Fordelen med mobiltelefonen som lydopptaker er at den har du alltid med deg. Men ulempen er at den innebygde mikrofonen ofte tar opp lyd med for dårlig kvalitet.

Lydredigering

For å få til et godt sluttprodukt er du avhengig av god planlegging. Du må ha gjort de opptakene du trenger, og funnet fram de lydeffektene og den musikken du vil bruke. Det finnes mange ulike redigeringsprogrammer for lyd. For å kunne ferdigstille en lydproduksjon må du kunne

  • fjerne støy
  • tilpasse styrken på lydopptaket slik at du får et jevnt lydnivå
  • feide lyden inn og ut
  • legge til effekter
  • endre frekvenser
  • lagre lydprosjekter og eksportere en ferdig miks

Dersom du ikke allerede har et lydredigeringsprogram på datamaskinen din, kan du laste ned gratisprogrammet Audacity. Du får en innføring i hvordan dette programmet brukes, i læringsstien som heter «Lydredigering».

Stemmebruk og fortelleteknikk

Stemmen er et viktig instrument for alle som jobber i radio. Gjennom å variere stemmen kan du skape en følelse av intimitet, troverdighet, dramatikk eller partystemning. Siri Knudsen, som har jobbet i NRK P3 i mange år, gir deg råd om hvordan du kan varme opp stemmen, bruke pusten kontrollert og snakke rolig og tydelig.

Når du lager et radiointervju, er det intervjuobjektet som er helten i fortellingen din. Det er din jobb å tydeliggjøre denne helteskikkelsen for lytterne, og la dem få et innblikk i de hindringene som må passeres før han eller hun når målet sitt.

Læringsressurser

Lydproduksjon

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs