Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Mediene i samfunnetChevronRight
  4. Ytringsfrihet og demokratiChevronRight
  5. Den dagen Facebook gikk i svartChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Den dagen Facebook gikk i svart

Makthavere over hele verden har interesse av å kontrollere informasjonen om det som skjer. Journalister oppleves som en fiende, og trues til taushet. Pressefriheten har derfor ingen verdi hvis den ikke følges opp med pressetrygghet.

Stillbilde fra videoen som viser henrettelsen av journalisten James Foley.
Stillbilde fra videoen som viser henrettelsen av journalisten James Foley.

Undervisningsopplegget er laget i samarbeid med Kampanjen for journalistikken.

Angrep på journalister

Pressefolk fra hele verden reagerte da ekstremistgruppen IS, Den islamske staten, sendte ut en video som viste halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley. Mange valgte å bytte ut profilbildet sitt med et svart sørgebilde.

James Foley arbeidet som frilansjournalist. Det betyr at han ikke er fast ansatt i en redaksjon, men arbeider på egen hånd og selger sakene sine til de redaksjonene som er interessert. Det gir journalisten større frihet, men man tar også større risiko, med fare for eget liv.

Det er mange journalister i verden som utsetter seg selv for fare på oppdrag. De to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson ble dømt til elleve års fengsel for ulovlig innreise og angivelig støtte til terrorvirksomhet i Etiopia. Til slutt ble de benådet i forbindelse med etiopisk nyttår og kunne reise hjem.

Pressefrihet og pressetrygghet

Kjersti Løken Stavrum, daværende generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til NRK Ytring

Vi skal ikke tåle drap på noen sivile. Men når budbringeren blir tatt til fange og deretter drept, får det noen ringvirkninger det er nødvendig å be om oppmerksomhet om. For det er ikke lenger nok å kjempe for pressefrihet, for friheten til å kunne fortelle hva som skjer og spre fragmenter av virkeligheten slik at summen gir en nødvendig forståelse og innsikt. Drapet på Foley minner om at pressefriheten er uten verdi hvis den ikke pares med pressetrygghet. Nå vet vi at budbringerne er utrygge. Det undergraver selvfølgelig pressefriheten.

Les resten av innlegget Truslene mot budbringerne

Oppgave 1

Gjør et søk på nettet etter flere eksempler på journalister som enten er eller har vært utsatt for stor fare i arbeidet sitt.

Velg deg ut ett eksempel og forbered en presentasjon på fem minutter for en medelev eller hele klassen.

Oppgave 2

Den russiske journalisten Elena Kostjutsjenko (Kostyuchenko) begynte å jobbe som journalist da hun var 14 år, i en avis som ble kontrollert av lokale myndigheter. Les artikkelen Tøffere for russiske journalister.

a) Hva forteller artikkelen om arbeidsforholdene for journalister i Russland?

b) Denne artikkelen er publisert i oktober 2012. Finn ut om forholdene har endret seg til det bedre eller det verre.

Læringsressurser

Ytringsfrihet og demokrati

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale