Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnet Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Mediene i samfunnetChevronRight
  4. Ytringsfrihet og demokratiChevronRight
  5. Pressefrihet, veien til demokratiChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Pressefrihet, veien til demokrati

Myanmar var lenge et lukket diktatur uten pressefrihet. I dag er det krefter som arbeider for et mer demokratisk styresett. Democratic Voice of Burma er en uavhengig mediekanal som sender radio- og TV-sendinger til det burmesiske folk fra Oslo.

Democratic Voice of Burma

– Innbyggerne i et land uten pressefrihet opplever seg selv som blinde og døve, sier Aya Chan Naing i reportasjen ovenfor. Han er sjefredaktør i den uavhengige radiokanalen Democratic Voice of Burma, som er en viktig brikke i demokratiseringsprosessen i Myanmar.

Radiokanalen Democratic Voice of Burma startet i enkle lokaler i Oslo i 1992. Informasjon og radioopptak ble smuglet ut av hjemlandet og kringkastet fra Norge via satellitt og kortbølgesendere. Fra og med 2005 har redaksjonen også overført TV-sendinger til hjemlandet via Internett.

Et lukket diktatur

Burma, eller Myanmar som landet i dag offisielt heter, innførte pressefrihet i 1949. Men da militærjuntaen overtok makten i 1962, ble alle medier underlagt staten. Journalister som formildet informasjon myndighetene ikke likte, ble kastet i fengsel. I mange år var Myanmar et av verdens mest lukkede diktaturer.

Myanmar består av mange ulike folkegrupper som delvis er i konflikt med hverandre. Men i vår del av verden har fokuset vært rettet mot kampen mellom myndighetene og opposisjonen. Da Aun San Suu Kyi besøkte Norge i 2012 for å holde sitt Nobel-foredrag, lovte Myanmars viseinformasjonsminister at det i løpet av kort tid vil bli innført pressefrihet i Myanmar, slik at Democratic Voice of Burma etter hvert kunne etablere seg i sitt eget hjemland.

Sjefredaktør for Democratic Voice of Burma, Aya Chan Naing, mener at pressefrihet vil være svært viktig for demokratiseringen i Myanmar.
– Det vi trenger i landet vårt, er meningsmangfold og mediekritikk, sier han til nrk.no.

Burma VJ

Dokumentaren Burma VJ viser arbeidsforholdene for journalister i Myanmar under diktaturet. Filmen ble i 2009 nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. Filmskaperen Anders Østergaard gir oss et innblikk i livene til burmesiske videojournalister. Med fare for eget liv og helse lager de reportasjer om forholdene i sitt eget lukkede land. Materialet blir smuglet ut av landet og kringkastet via satellitt tilbake til det burmesiske folk.

Klipp fra dokumentaren Burma VJ

Her kan du se de fire første minuttene av den prisbelønte dokumentaren.

Læringsressurser

Ytringsfrihet og demokrati

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale