Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
  3. MediebransjenChevronRight
  4. UnderholdningsbransjenChevronRight
  5. På jobb i God Morgen NorgeChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

På jobb i God Morgen Norge

Hvis du følger med på God Morgen Norge på TV 2 mens du spiser frokost, kjenner du godt ansiktene til de faste programlederne og vet en del om den jobben de har. Men har du tenkt på hvor mange personer som er i sving bak kulissene når et direktesendt program skal på lufta?

Programlederne i God Morgen Norge. Foto.

Det er mange som må være på jobb, når et direktesendt program som God Morgen Norge skal på lufta. Vi tok turen til TV 2-studio på Karl Johan i Oslo for å møte noen av dem.

TV-produsenten

TV-produsenten gir instrukser til alle som er involvert i produksjonen, og passer på at alle gjør jobben sin. Han gir blant annet beskjed om hvilke kamera som skal ut på lufta, og hvilke utsnitt som skal brukes.

Innspillingslederen

Innspillingslederen passer på at alt går etter planen i studio. Hun gir ulike tegn til programledere og hjelper ellers til der det er behov. Hun tar også imot gjester som kommer til studio.

Kameramannen

Kameramannen styrer kamera i studio. Han har ofte faste oppgaver i tillegg til at han får beskjeder fra produsenten via øretelefoner. Kameramannen kan styre kamera på stativ eller holde kamera selv. Da kalles det håndholdt kamera.

Bildemikseren

Bildemikseren sitter ved siden av produsenten og klipper mellom de ulike bildekildene i en produksjon. Kilder kan være både kamera som filmer direkte, og innslag som er laget på forhånd. Ofte gir produsenten beskjed om hva som skal klippes.

Scripten

Scripten skal informere alle som er involvert i produksjonen, om hvordan sendingen ligger an. Hun gir beskjed om hva som skal skje, og teller ned slik at alle har kontroll på tidene. Scripten jobber etter en kjøreplan som er laget på forhånd.

Teknisk leder

Teknisk leder har ansvar for alt det tekniske i forbindelse med en sending. Han skal koble opp det som trengs, og teste at alt fungerer slik det skal. Han har også ofte ansvar for sikkerhet i studio.

Lydteknikeren

Lydteknikeren rigger opp og tester alle mikrofoner som skal brukes i en sending. Han gjennomfører lydsjekk før sending med de musikerne som skal opptre. Han passer også på at alt går som det skal under sending.

Lydkontrollen

I lydkontrollen planlegges hvilke mikrofoner som skal brukes i programmet. De som styrer lydspaken, lager oppsett for lydnivåene til både tale og musikk på et miksebord, og styrer all lyd under sending i kontrollrommet.

Lystekniker og kamerakontrollør

Lystekniker lyssetter en studiosending med lyskastere. Under sending skal en som er kamerakontrollør (KK), styre blender og fargetemperatur på alle kameraene slik at de ser like ut og er fint eksponert.

Studiovert

Studioverten gjør klart og tar imot gjestene som skal være med i studio. Hun har ansvar for at gjestene kommer til rett tid, og at de blir sminket og får på seg mikrofon.

Læringsressurser

Underholdningsbransjen