Hopp til innhold

Serier

Secret China

I denne serien får vi se et annet Kina enn de fleste kanskje er kjent med. Langt unna de kjente bildene av skyskrapere og store folkemengder finner vi et Kina med stor naturlig skjønnhet og tradisjoner holdt i hevd i tusenvis av år.

Om serien

Vi skal til vidt forskjellige samfunn og ekstreme levemåter, ukjent for de fleste av oss. Det eneste alle i Secret China har til felles, er at de tilhører og bor i et Kina langt unna det moderne skyskraper-landet vi ofte ser bilder fra.

I Secret China møter vi mennesker som fortsatt lever av gamle kinesiske ferdigheter. I avsidesliggende samfunn møter vi eldgamle tradisjoner og ikke minst nye generasjoner som tar imot stafettpinnen for å bringe videre tradisjonene fra de eldre. Flere av dem jobber i tøffe miljø og svært forskjellig klima på kryss og tvers av denne gigantiske nasjonen.

I første episode blir vi blant annet kjent med orkidejegere i Øst-Kina, som risikerer livene sine for å finne en liten plante som bokstavelig talt er verdt sin vekt i gull. Vi treffer saltbønder fra Hainan Island som bruker sola og tidevannet som inntektskilde.

I andre episode besøker vi noen av de høyeste og fjerneste hjørnene i denne mangfoldige nasjonen. Vi drar blant annet til Zhejiang-provinsen, hvor en lenge antatt utryddet variasjon av te nå blir håndplukket og ferdigstilt som en av verdens dyreste teer.

I tredje episode treffer vi blant annet en av de siste silkeorm-bøndene i Zhejiang-provinsen, som venter på modningen til larvene sine, og vi møter tømrerne i Kinas største og eldste bambusskog i Sichuan.

Turisme

I Secret China læres neste generasjon opp i teknikker som kineserne har brukt i århundrer for å overleve. Alle håper de på å sikre at levemåten deres overlever inn i det tjueførste århundret. Det åpner seg også nye muligheter når tradisjonelle yrker er truet. Det er nemlig mange i det moderne Kina som ønsker å oppleve en livsstil utenom det vanlige, og som nå vil reise til det ekstreme og mer avsidesliggende Kina.

Variert land

Kina er verdens mest folkerike land, og tredje største land i verden hvis vi ser på totalt flateinnhold. Landet grenser til 14 land totalt. Mange av grenseområdene i Kina er påvirket av nabolandene, og Kina har mer enn 50 små og store kulturelle og etniske minoriteter. De største ikke-kinesisk-språklige gruppene er tibetanere, uigurer og mongoler.

Oversikt over episodene

Secret China – episode 1

Secret China episode 2

Secret China episode 3

Sist oppdatert 11.02.2020
Skrevet av Mairi Macdonald
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Minoriteter, mangfold og utenforskap